Maten som doftar Provence

Charmigt, idylliskt och pittoreskt. Den lilla provinsen i södra Frankrike är livsnjutarens paradis.

Maten i Provence är utan tvekan en kulinarisk upplevelse utöver det vanliga. Morgonmarknader med färsk frukt, grönsaker, ost och charkuterier är utmärkta att inhandla dagens picknick på. Fråga lokalbefolkningen vilken närliggande by som har marknad just i dag.
Carmen Diaz och Jérmen Coilière har ställt upp sin ostvagn på onsdagsmarknaden i byn Le Thor. Köparna får generösa smakbitar av ostar som Brie de meaux, Camembert och Roquefort. Tyvärr lite vanskligt att ha i resväskan på flyget hem.
Vin är också svårt att packa ner, om du inte åker bil, buss eller tåg förstås. Vill du verkligen botanisera bland viner och delikatesser är bil nästan nödvändig. Hyr på plats om du inte vill köra hela vägen hemifrån.
Med egen bil är det lätt att stanna till vid en vingård och provsmaka drycken före inköp.
Nathalie Margan är vinproducent på familjeägda Chateau la Canorgue i Bonnieux. Hit kommer många besökare.
– Runt en tredjedel av allt vin vi tillverkar säljs direkt på gården, berättar hon.
Vinet är ekologiskt och delvis biodynamiskt odlat.
Peter och Denise Stoberock från New York är på rundresa i Provence och passar på att köpa både vitt och rosé.
– Vi älskar atmosfären och livsstilen här.

De här vinerna passar till de franska recepten ovan.

* L Chardonnay 2006 (5649) Frankrike, 68 kronor: Ett friskt vin med smak av frasiga äpplen, lite citrus och tropisk frukt. En lättsam start tillsammans med bröd.
* Esprit du Silène 2006 (2246) Frankrike, 79 kronor: Rosé är starkt förknippat med provensalsk mat. Här ett torrt rosévin med röda bär och örter i smaken.
* Château Menota 2005 (4087) Frankrike, 105 kronor: Ett sött vin med intensiv smak av torkad frukt, mandel och honung.Finns även på halvflaska.

Laga mat som i Provence

Här är recepten:

Fisksoppa

Olivbröd

Crème caramel