I annonssamarbete med IRISH MEAT

Irland är känt för sitt gröna landskap, den vackra naturen och de många härliga pubarna. Men har du koll på den irländska matkulturen? Maten och råvarorna här har just det frodiga landskapet att tacka för mycket. Inte minst det unika köttet.

Gröna kullar, vacker natur och det vilda havet nära inpå knuten. Det är vad många förknippar med Irland. Den irländska maten är inte lika känd, men här finns en utsökt matkultur.
Närheten till havet gör att fisk och skaldjur ofta står på menyn, till exempel den gräddiga soppan fiskchowder. Potatisrätter är också vanliga, som boxty – ett slags irländska potatispannkakor. Men allra bäst är Irland kanske ändå på kött. Här finns rätter som olika grytor, Irish stew, stek, biff och korvar. Irländskt nötkött är en stor exportvara och säljs till hela världen.

Lake-in-distance, Ireland_Landscape

Irländskt jordbruk bygger på ett nätverk av 120 000 små gårdar. Här produceras hållbart kött är djur och natur lever i samklang. Resultatet är ett smakrikt kvalitetskött.

Det som utmärker köttet är bland annat det milda klimatet. Golfströmmen passerar den gröna ön, och värmer upp klimatet så att gräs och växtlighet trivs även på vintern. Det gör att djuren kan gå ute hela året runt, och föds upp på gräs, klöver och olika örter.

Naturen – en del av Irlands matkultur

Närheten till naturen har många goda sidor. Särskilt idag när vi letar efter ett mer hälsosamt sätt att leva och äta, både för oss själva och för planeten. Det här har många goda sidor. Eftersom de irländska köttdjuren är uppfödda på naturligt gräs året runt och inte torrfoder, blir köttet godare, mer hälsosamt och även dess klimatpåverkan mindre. Djuren har också mer frihet genom att de går utomhus i hagar större delen av året, ofta på familjegårdar som funnits i generationer. Här är djuren och naturen i centrum och djurhållningen följer strikta regler. Bönderna använder sig också av metoder som skyddar vilda djurs och växters naturliga miljö.

Irish_Beef_Ribeye_Dish_2_JohnChantarasak_16x9

Foto: Ben Broomfield @photobenphoto

Kött är en av Irlands stoltheter. Du kan köpa irländskt nöt- och lammkött i svenska livsmedelsbutiker. Håll utkik efter Bia Bord Quality-märkningen så vet du att köttet är av bästa kvalitet och att gården följer det noggranna, irländska regelverket.

Kött från Irland är därför ett bra val för dig som är medveten, har ett hälsotänk och vill ha kvalitet de gånger du väljer kött. Titta efter det irländska livsmedelsverkets märkning Bord Bia Quality när du köper nötkött nästa gång. Och varför inte bjuda på en Irländsk pot roast (grytstek) till söndagsmiddagen.

Recept på irlänsk pot roast

pot-roast

Serverar: 6-8 pers
Tid: 30 min + 2, 45 timmar
Ingredienser:
2kg grytstek
salt och finmalen peppar
2-3 msk. Olja
2 lökar, hackade
1,5 dl rödvin
1 burk krossade tomater
250 ml vatten
2-3 lagerblad
1-2 kvistar timjan
Olika grönsaker (morot, purjolök, bönor, schalottenlök)

Tillbehör: Serveras med grönsaker, sås och potatismos.

Gör så här:

  1. Värm ugnen till 150ºC. Krydda steken väl med salt och peppar.
  2. Värm hälften av oljan i en stekgryta med lock och stek köttet väl så att det får en fin yta på alla sidor. Ta ut steken och låt den vila.
  3. Tillsätt resten av oljan och sautera löken i 2–3 min. Tillsätt sedan vin, tomat, vatten och kryddor och koka upp.
  4. Lägg tillbaka köttet i grytan och ställ in den i ugnen i två timmar.
  5. Ta upp steken ur grytan igen och häll skyn tillbaka i grytan genom en sil. Brässera de hackade grönsakerna i skyn och smaka av med kryddor. Lägg tillbaka steken i grytan och stek i ytterligare 45 min. tills grönsakerna är möra.