24-åringen är hemma från Japan och sätter sprätt på det stillsamma förortslivet. Eftersom det är plugg och åter plugg som fyller tiden för hans del är det bara en sak som gäller efter en hård arbetsdag: mat! Och då talar vi inte bara ätande utan lika mycket tillagande. Det är som att ha en krävande toppkock till förfogande.

Katrin Alström är chefredaktör på Allt om Mat

Du läser hennes krönikor i tidningen och här på Alltommat.se.

– Mat! Nu! ylar han lyckligt i mobilen när jag skyndar hem efter jobbet.
Och så räknar han upp alla ingredienser som måste inhandlas – och jag curlar gärna och lovar köpa allt.

I samma stund som jag kliver innanför dörren tar han kassarna ifrån mig och börjar rada upp matvarorna på köksbänken. Han har förberett allt med perfekt precision. Han blandar sallader, steker kött, ugnsrostar grönsaker, kokar ris, dukar, diskar och bakar med en intensitet som får mig att tänka på VM eller nåt. Men vilka middagar som växer fram! Bordet översvämmas av små skålar med spännande mat som är crossover fullt ut. Japanskt, koreanskt, svenskt, franskt och kinesiskt …

Nu åker han snart tillbaka till Japan och det stillsamma förortslivet kanske blir lite mer à la falukorv igen. Men jag hoppas inte det. Tvärtom hoppas jag att jag har lärt mig av honom nu. Att mat är fest, varenda dag.

NUVARANDE Mat är fest varenda dag
NÄSTA Vänd köttfärsfusket till något positivt!