"Får man inte tag i tonfisk går det bra att ta lax", säger kocken om sitt recept.

Mästerkocken Melker Andersson väljer grillad tonfisk i färgstarkt, franskt sammanhang.
– Rätten är ganska enkel att göra. Och får man inte tag i tonfisk går det bra att ta lax, säger han.
Receptet på Tuna Niçoise är hämtad från boken om restaurang Grill – nyligen återinvigd efter en stor brand i höstas. Tonfisken har här fått fin smak genom vanlig träkolsgrillning och rätten upp-skattas av gästerna på restaurangen, som
i sig är en upplevelse. Här finns plats för olika slags grilltekniker, porslinsleoparder, kött och fisk.

Själv väljer Melker
bort att köpa och servera sådan fisk som finns listad på Miljöstyrningsrådets lista över utrotningshotade arter, som torsk.
– Det känns viktigt och det är inte svårt att hitta alternativ, säger han utan att vilja göra någon större affär av saken.
Till den grillade tonfisken går det bra att komplettera med de grönsaker och smaksättare man själv gillar och utesluta annat.

Tuna BBQ Niçoise är en typisk rätt för den mat som flera av Melker Anderssons restauranger serverar: bra råvaror och fantasiska kombinationer, men ändå enkelt – mat som är ”rakt på sak” och utan onödiga krusiduller.

Fått flera priser

Namn: Melker Andersson.
Ålder: 45.
Familj: Hustrun Sanna, dottern Thyra, 11 år.
Gör: Kock, driver flera restauranger i Stockholm, bland annat Fredsgatan12, redaktör för böckerna ”Oas”, ”Eld” om restaurang Grill, och ”Smak” om krogen Restaurangen (Natur och Kultur förlag).
Utmärkelser: Silver i Bocuse d’Or (”Kock-VM”) 1995, vald till Kockarnas kock tre gånger av kollegorna, finalist i Årets Kock tre gånger.
Aktuell med: Restaurang Grill, som hade nypremiär 4 mars, efter branden. Och som
krögare som slutat servera torsk och annan utrotningshotad fisk.