Martha – skapade succé av tårtor och pyssel

Hon är livsstilsgurun som åkte fast för olagliga aktieaffärer och sedan blev en om något ännu större livsstilsguru i USA. Martha Stewarts, 65, hela liv kan beskrivas som en succé. Men vägen har inte varit helt rak.

Martha Stewart är något av ett fenomomen. Hon har skapat en trendig livstil som påminner om något vi såg som ideal under 1950-talet. Men en modern hemmafru som Martha, som kan alla knep med en deg, med pynt och med gräddsåser, är inte som på 50-talet beroende av makens inkomst. Martha är en ”gör det själv”-kvinna där ”gör det själv” även innefattar att skapa sig en hel förmögenhet. Hon är i dag god för 4 miljarder.

Pengarna drar hon in från sitt eget företag Martha Stewart Living Omnimedia, som är introducerat på New York-börsen. Företaget ger bland annat ut tidskrifter om konsten att sköta ett hem med allt vad det innebär.
Men vägen dit har inte varit helt problemfri för Martha Stewart. Men som en äkta hemmafru har motgångarna bara stärkt henne och och hon har aldrig gett upp, varken på sig själv eller på sitt varumärke.

Den första motgången kan varit då hennes man lämnade henne – efter 26 års äktenskap – för att gifta sig med hennes tidigare assistent. Då engagerade sig hela USA i hennes öde och de var antingen för eller emot henne. Vissa menar att den rödhåriga neurotiska hemmafrun Bree i tv-serien ”Desperate housewifes” är baserad på just Martha Stewart. Bree blir även hon lämnad av sin man under lite annorlunda omständigheter men hon reser sig och bakar en snudd på ännu mer perfekt tårta till sin dotters kalas. Precis som Martha Stewart gör. Hon blir ensamstående och stark. 

Nästa slag kommer emellertid snart därefter. Martha Stewart döms för insideaffärer. Hon sålde aktier i läkemedelsföretaget ImClone dagen innan kursen kraftigt föll. Själv menade hon att det bara var en händelse att hon sålde just den dagen – och gjorde en vinst på flera miljoner – domstolen tyckte annorlunda och Martha åkte direkt till fängelse för en fem månaders vistelse innanför murarna och fem månader i fotboja.
 – Jag vill bara lägga den här mardrömmen bakom mig och gå vidare i livet, sa Martha då enligt AP.
Hela världen rapporterade nu om hur livsstilsgurun satte färg i fängelseträdgården och krydda på fängelsematen, därmed lyckades hon vända ett fängelsestraff till en succé. Efter sitt straff ville Martha ändra sig. Nu skulle hon nå ut till fler människor.

Marthas nya budskap var att kommunicera mer utåt och inte bara hur utan också varför.
 – Varje förälder som har gjort kakor till sina barn och sett tacksamheten i deras ögon förstår sambandet, sa hon till sina anställda på första mötet efter straffet, enligt New York Times. Hon sade också att hennes företag inte längre ska rikta in sig på perfektionisterna utan bredda sig.
 – Vi ska engagera och inspirera nya läsare och nya tittare som tidigare kan ha tyckt att det här är ytligt.

Den nya strategin verkar ha fungerat för nu är Martha större än någonsin och aktuell i Sverige med sin egen show ”Martha” där hon pysslar och lagar mat efter årstiderna och högtiderna. Hon skrattar i rutan och tillrättavisar sina inbjudna gäster när de försöker skapa buketter som hon, eller lägga kristyren lika perfekt som hon. Men ingen lyckas. Ingen kan riktigt skapa lika perfekt som Martha Stewart.

 

 

Laga Marthas mammas köttfärslimpa

Receptet är omvandlat till svenska mått – de amerikanska står inom parentes.

 

Ingredienser:

4 skivor vitt bröd
800 gram nötfärs
350 gram fläskfärs
1 mellanstor gul lök, skalad och skuren i tärningar
2 klyftor vitlök
2 stjälkar selleri, skuren i små bitar
2 morötter, skalade och tärnade
120 ml (1/2 cup) persilja
1 stort ägg
170 ml (3/4 cup) ketchup
4 teskedar senap
1 matsked flingsalt
2 teskedar nymalen peppar
2 matskedar brunt socker

Så gör du:

1. Sätt på ugnen på 200 grader. Smula ner brödet i små bitar. Blanda med köttet.
2. Lägg löken, sellerin, morötterna och persiljan i en matberedare och låt den gå till allt är finfördelat. Häll blandningen i köttet och blanda med händerna.
3. Tillsätt ägget och kryddorna tillsammans med 120 ml ketchup och 2 teskedar senap och blanda ordentligt med händerna. Använd en långsmal form, ganska hög och lägg i blandningen.
4. Resten av kethupen och senapen häller du upp i en liten skål och blandar med sockret. Den mixen penslar du ut över köttfärslimpan.
5. Sätt in formen i ugnen med köttermomter. När den visar 70 grader är limpan färdig. Det tar ungefär 1 1/2 timme. Lägg över en bit folie om den blir brun på toppen. När du tar ut köttfärslimpan ur ugnen – låt den stå en 15 minuter innan du skär upp den.

Bor utanför New York

Namn: Martha Stewart
Bor: The Hamptons utanför New York.
Familj: dottern Alexis Stewart, sex katter.
Förmögenhet: 4 miljarder.
Bakgrund: Tillbringade fem månader i fängelse för insideaffärer 2004 och förra året började hon framträda i tv igen med dagshowen ”Martha”, som genast blev en av USA:s mest sedda.

Marthas egen sajt – klicka här

NUVARANDE Martha – skapade succé av tårtor och pyssel
NÄSTA Lasagne räcker till många