Markus grillrecept

Markus Aujalay driver restaurang Winterviken. Markus är en av Sveriges mest kända kockar och har arbetat på bland annat Operakällaren och Fredsgatan 12. Blev ”Årets kock” 2004.

Fläskkarré
med sallad och potatis
m En rejäl skiva fläskkarré per person
m Gör en marinad med tomatpure, socker, vinäger och soja. Riv ner vitlök, krydda med korianderfrö, kryddpeppar och torkad chili.
m Gör en sallad med rostade morötter, färsk lök, ruccola och vänd ner några grillade sparrisar.
m Gör ett foliepaket med överblivna färskpotatisar från lunchen. Lägg till rädisor, lök och citronsalt. Lägg på grillen under 5–7 minuter.

GRILLADE GRÖNSAKER
1 liten aubergine, skivad
salt och svartpeppar
1 liten zucchini, skivad
2 röda paprikor, delade och urkärnade
1 rödlök, skivad
4 plommontomater, delade
olja till pensling
1 sats vitlöksvinägrett
1 kruka bladpersilja, hackad
Gör så här: Lägg ut aubergineskivorna och strö på lite salt för att dra ur vätska. Låt stå i cirka 20 minuter. Torka bort saltet. Pensla samtliga grönsaker med olja och grilla på hög värme. Lägg grönsakerna i en skål eller på ett serveringsfat, häll över vinägrett och persilja. Blanda och smaka av med salt och peppar.

VITLÖKSVINÄGRETT
1 vitlöksklyfta, finhackad eller riven
4 msk olivolja
3 msk vitvinsvinäger
salt och svartpeppar