Stjärnkocken Marcus Samuelsson är aktuell med en ny kokbok.

Varför en afrikansk kokbok?
– Går man in i en bokhandel hittar man få böcker om afrikansk matlagning. Maten är en stor del av den afrikanska kulturen och familjelivet. Tyvärr har många fått en mörk bild av Afrika via media. Det är svält, krig och en massa oroligheter. Med min kokbok vill jag visa att Afrika är så mycket mer.

Vad har du för relation till Afrika?

– Jag är adopterad från Etiopien och har återvänt till Afrika varje år de senaste tio åren. Har varit i en massa afrikanska länder och slutar aldrig att fascineras av kontinenten. För mig är Afrika lika mycket hemma som Sverige och New York. 

Vad är det speciella med afrikansk mat?

– Eftersom Afrika är en världsdel med över 50 länder, går det inte att sätta fingret på något specifikt afrikanskt. Troligen är det just mångfalden som är det speciella. Det afrikanska köket innehåller verkligen allt. Från arabiska influenser uppe i norr till asiatiska och europeiska i söder. Maten kan berätta mycket om Afrikas historia.

Du skriver kokböcker, lagar mat i tv och driver restauranger i Stockholm och New York. Hinner du göra något annat än att laga mat? 
– För mig handlar matlagning inte om att röra i grytorna. Snarare är det ett sätt att kommunicera och umgås. En livsstil. Jag gillar när det händer saker och är inte mycket för att ligga och lata mig. 

Blir det inte någon semester i sommar då?

– Jo, några veckor på Smögen i slutet av sommaren. Då cyklar jag ner till marknaden, köper färsk fisk och bjuder de som kommer förbi på middag. 

Laga maten från Afrika:

Snapper i bananblad

Timjansbakad vitlök

 

Bor i äpplet

Namn: Marcus Samuelsson.
Ålder: 38.
Bor: New York.
Aktuell med: Africa on my mind (Albert Bonniers Förlag).

NUVARANDE Marcus tar tag i det afrikanska köket
NÄSTA Snabbt klart med kassler