Marcus Samuelsson bjuder USA på afrikanskt

I dagarna öppnade svenska Marcus Samuelsson sin tredje restaurang i New York. Den här gången var det med ett afrikanskt kök.

Kocken Marcus Samuelsson är ursprungligen från Etiopien men adopterad till Sverige. Hans första restaurang i New York var utpräglat skandinavisk, nu har han valt att undersöka det afrikanska köket. Den nya restaurangen heter Merkato, som är namnet på marknaden i Addis Abeba i Etiopien.

Imponerade matrecensenter

På Merkato har Marcus Samuelsson ambitionen att erbjuda rätter som är typiska för hela den afrikanska kulturen.
Och det lyckas han med, skriver den amerkanska tidningen New York Times. De petiga matrecensenterna på tidningen prisar Merkato och skriver att stället till och med ser ut som en afrikansk restaurang med inredning av träpinnar och stora canvas av afrikanska ansikten och elefanter.

Lång kö

– När vi var på Merkato för några dagar sedan var det fullsatt och kö. Och gott, speciellt smårätterna. Afrikansk mat är en nyhet. Ovanliga kryddor och kombinationer. Dessutom trevlig stämning, skriver svensk-newyorkaren Olle Wästberg om restaurengen.
Marcus Samuelssons andra restauranger är Aquavit på E 55th Str, japanska Riingo på E 45th Str och AQ Cafe i Scandinavia House.
Han har även precis öppnat sin första restaurang i Sverige. Den ligger i det nyöppnade hotellet Clarion i Stockholm.