Marcus nobbar Vita huset – satsar på egna projekt

GÖTEBORG. Han nobbade kockjobbet hos Obama.
Stjärnkocken från Göteborg vill hellre fortsätta sina egna projekt.
– Men jag kan tänka mig ett gästspel i Vita Huset, säger Marcus Samuelsson.

Marcus Samuelsson berättar att han fått en förfrågan. Inte ett direkt jobberbjudande.
– Jag valde att inte söka jobbet, konstaterar killen som växte upp i Sävedalen och så småningom hamnade på restaurang Aquavit i New York, blev delägare och startade flera restauranger på Manhattan.
– Jag har fullt upp med mina privata rörelser, från Tokyo till Los Angeles. De skulle jag ha fått släppa i så fall.
– Men jag kan tänka mig att göra gästspel, om de vill ha hjälp med en svensk eller kanske afrikansk middag.

Affärsman och stjärnkock

Marcus Samuelsson har lanserat en servis med koppar, fat och tallrikar, komponerat en serie kryddor och skrivit flera böcker. Han är lika mycket en ödmjuk men driven affärsman, som en matlagande stjärnkock.
– Jag vill hitta en bra balans mellan det kommersiella och det ideella. Jag tackar nej till 90 procent av alla förfrågningar från olika håll.
– Med min plattform har jag ett ansvar. Och jag vill bidra med positiva grejer. Inte bara stå och koka och säga blaha blaha. Jag vill inspirera folk och ha en djupare dialog. Medverka till integration och sprida mångkultur.

Enklare än politik

Han säger att mat är enklare än politik.
– Den som ätit en god afrikansk cous cous kanske inte använder uttryck som jävla svartskalle sedan, säger han.
Restauranger och projekt i Stockholm och runtom i världen, när ska Marcus Samuelsson göra en satsning i sin hemstad?
– Visst, en dag blir det något här i Göteborg. Jag skulle vilja göra något för barn – kanske en matskola för ungar och deras föräldrar.

Sitter i Årets kock-jury

Namn: Marcus Samuelsson
Ålder: 38.
Familj: Nygift med Maya.
Bor: Harlem, New York.
Uppvixen: Sävedalen, Partille.
Intressen förutom mat: Fotboll, kultur, musik.
Lagar helst hemma: En etiopisk gryta med couscous.
Aktuell: Sitter i Årets kock-tävlingens jury på torsdag, senaste boken ”Africa on my mind”.
Nästa projekt: En amerikansk bok om det matarv som immigranterna givit till USA.

Recept från Marcus senaste bok "Africa on my mind"

Timjansbakad vitlök

Snapper i bananblad