Stjärnkocken har komponerat sex nya trerättersmenyer för första klass på X2000. Samarbetet är en satsning på att höja nivån på maten och därigenom locka fler resenärer.

Från och med idag kan man beställa Leif Mannerströms specialgjorda trerättersmenyer under tågresan. Om man åker i första klass det vill säga. Nästa steg blir att även utveckla bistromenyn, och stärnkocken själv verkar ha fått mersmak för att laga mat för tågresenärer.

– Det har varit en rolig utmaning, det är som två skilda världar.

Leif Mannerström driver till vardags bland annat stjärnkrogen Sjömagasinet i Göteborg, och när han fick uppdraget från SJ var han tvungen att tänka till ordentligt.

– Jag börjar ju alltid med att titta på förutsättningarna – hur ser köket ut till exempel? Att titta på köket på X2000 går väldigt fort kan jag säga… Det går aldrig att servera en nystekt spätta som är frasig och fin – man får tänka om.

Förutom att jobba utifrån vad som var möjligt under förutsättningarna så har Mannerström gjort en miniundersökning bland vänner och bekanta om vad de skulle vilja äta när de reser, och utgått ifån detta. Resultatet blev övervägande klassiska husmansrätter och svenska smaker.

På menyn

En av menyerna som kommer serveras:

  • Skagenröra på pumpernickelbröd med sparris och sikrom
  • Torsk med räkor, ägg och pepparrot
  • Katalan till efterrätt

Menyn kommer att kosta 129 kronor.

Laga en klassiker