Malins bästa grillrecept

Proffskocken Malin Söderström, som jobbar på restaurangen Moderna museet, och har bland annat lagat mat i TV4 ”Nyhetsmorgon”, ”Kockduellen” och ”Golfresan”.

Grillad rökt lax
med rucolaäggröra
Antal portioner: 4
10 st ägg
0.5 dl grädde
500 g kallrökt lax, skuren i 4 bitar
4 skivor vitt bondbröd
1 msk olivolja
50 g plockad rucolasallad
lite smör
Gör så här:
1 Knäck äggen i en bunke och rör sönder dem med grädden, salta och peppra lite försiktigt.
2 Smält en liten smörklick i en kastrull och rör ner äggsmeten. Rör i botten hela tiden. När äggröran börjar sätta sig, dra av från värmen och fortsätt röra tills äggröran är krämig. Smaka av med salt och peppar, tänk på att rucolan är pepprig och laxen salt.
3 Hetta upp en grillpanna eller värm upp ugnsgrillen riktigt het. Vänd laxen hastigt i grillpannan så att den får ett fint mönster, den får bara ligga på grillen kort tid eftersom den redan är tilllagad. Annars kan den bli både salt och torr.
4 Grilla även brödskivorna och pensla dem med oljan.
5 Lägg upp lax och bröd på tallriken, vänd ned rucolan i äggröran och lägg på brödet.

Halstrad kryddströmming med färskpotatissallad

Antal portioner: 4
700 g färsk strömming
1 1/2 msk havssalt
1 msk dillfrö
2 tsk fänkålsfrö
2 tsk senapsfrö
2 msk olja att pensla med
Salladen:
1 msk rödvinsvinäger
1 msk dijonsenap
2 msk rapsolja
1 bit späd purjolök
600 g kokt färskpotatis
1 rostad röd paprika
1 dl kokta vita små bönor eller linser
50 g färsk bladspenat
salt och peppar

Gör så här:
1 Tag ur och skölj strömmingarna. Stöt dillfrö, fänkål och senapsfrö i mortel och blanda samman med havssaltet. Salta strömmingen i och utanpå och varva strömmingen med resterande kryddsalt och ställ kallt i 10 minuter. Lägg på tjockt papper så att strömmingen blir så torr om möjligt.
2 Skiva purjolöken tunt, blanda i vinäger, dijonsenap, rapsolja, salta och peppar. Dela potatisen och skär ned paprikan.
Vänd ned potatisen och paprikan i purjolöken.
3 Lägg strömmingen i ett halster, pensla lite olja på fisken
(och lägg inte på grillen förrän det är en jämn och fin glödbädd). Grilla strömmingen på båda sidor tills skinnet bubblar sig och har lite ”svartbrända” fläckar.
4 Blanda ned spenat i potatissalladen strax före servering.