I annonssamarbete med BRILLBEE

Drömmer du om att kunna bjuda dina gäster på ett riktigt tjusigt bakverk eller en lyxig dessert, men vet inte hur du ska gå till väga? Lär dig proffsens bästa tips av den fransk-svenska stjärnbagaren Sébastien Boudet!

V

ad är det egentligen för skillnad på en tartelette och en petit-choux och hur får du till en perfekt macaron? Om någon vet svaret så är det Sébastien Boudet. Han är en av Sveriges främsta och mest passionerade bagare, är jurymedlem i Dessertmästarna och syns ofta som kock och bagare i TV4 Nyhetsmorgon. Förutom franska bakverk är han också expert på att baka surdegsbröd.

Fyllningen i petit-choux kan varieras i oändlighet beroende på tillfälle och smakpreferenser. De är fluffiga små bakverk som smakar utsökt.

1. Få till en fluffig petit-choux

Du som tycker om fluff och luftighet blir säkert kär i petit-choux. De är nämligen fluffiga små drömmar till bakverk som du kan servera vid festliga fikor eller som dessert efter en lördagsmiddag. Petit-choux har ofta både fyllning och topping, som kan varieras beroende på tillfälle och form på bakverken. Sébastien Boudet har de bästa tipsen på hur du får till en perfekt smet och fyllning, men också hur du gör en éclair (så kallas en avlång petit-choux), en religieuse och en chouquette.

Gå Brillbees onlinekurs med den franska stjärnbagaren Sébastien Boudet för att lära dig att göra perfekta macarons.

2. Lär dig att skapa perfekta macarons

Stick ner dem som dekoration i en tårta, ge dem i gå bort-present eller låt dem bli din energikick till trefikat. Macarons är de små pastelliga godsakerna som fått stor spridning på senare år men som i själva verket har ett anrikt ursprung. Att baka macarons är lite av en konst och Sébastien Boudet vet hur man gör: ”Jag har spritsat macarons i 25 år och har gjort miljontals av dem! Jag har utvecklat det perfekta receptet så att du också kan klara av det här – om du gör precis som jag säger i onlinekursen kommer du kunna baka perfekta, fina macarons i olika smaker!”

Gör som Proust och unna dig att tänka på barndomsminnen när du äter din madeleinekaka. Sébastien Boudets uppdaterade variant gör den extra god.

3. Baka litterärt med madeleinekakan

Du behöver inte ha läst Marcel Prousts På spaning efter den tid som flytt för att inse njutningen i en madeleinekaka – det räcker med en tugga för att förstå det. Men tack vare Proust har kakan för evigt kommit att förknippas med att vandra längs med minnenas allé – kanske kan den inspirera dig till att återuppväcka fina ögonblick från barndomen? Madeleinekakan är en typ av sockerkaka som smakar vanilj och citrus och som bakas i särskilda formar. Den passar perfekt om du äter den till kaffet och Sébastien Boudet har uppdaterat den med en ljuvlig fyllning av smörkola.

Sébastien Boudet lovar att den som går hans onlinekurs om franska bakverk via Brillbee får lära sig mycket, förutom att göra tartelettes som på bilden: ”Med mig kommer ni få lära er allt om macarons, madeleinekakor och att baka en fantastiskt god chokladtårta. Och massa andra bakverk!”

4. Bjud någon du tycker om på en smarrig tartelette

Minipajen – tarteletten – passar perfekt att bjuda på när det vankas picknick en sommarkväll. Tricket för att den ska bli riktigt god är att vara noga när du gör mördegen. Du vill att den ska smälta i munnen och för det finns det vissa knep att ta till. Fyll tarteletten med goda fyllningar – vad sägs om frukt och mandelkräm, smörkola och chokladganache eller citronkräm och maräng?

När du har gått onlinekursen om franska bakverk (som Sébastien är i full färd med på bilden ovan) och blivit en mästare på tarteletter och annat gott, kan du ge dig på Sébastien Boudets tidigare kurs. Där delar han med sig av sina kunskaper för att alla ska kunna lyckas med surdegsbröd i världsklass!

Gå onlinekursen ”Franska bakverk” med Sébastien Boudet för att lära dig allt det här och lite till. Du kan dela upp den som du vill och pausa när du behöver. Boka den redan före vårens alla högtider och kalas så har du det gjort (sen har du ett helt år på dig att njuta av den).

Med värdekoden BRILLBEEVÅR får du 25% rabatt på kursen.