På söndag utses Sveriges bäste vinkypare - då avgörs nämligen svenska mästerskapen i sommellerie.


Åtta deltagare
gör upp om segern i de svenska mästerskapen och det är på söndag som tävlingsnerverna ska vara i ordning. Två gånger om till och med – för de bästa i varje fall!

Semifinalen under förmiddagen och sedan går de tre bästa till final som genomförs inför publik på söndag klockan 15.

– Vi tävlar i flera olika delar; kombinationen mellan mat och dryck, hantverksmoment som dekantering och rena teoriskrivningar, säger Michel Jamais som är ordförande i juryn som utser vinnaren.


Enligt honom
är det nya vinkypare som är på väg fram, av de åtta i startfältet på söndag är det bara en som har varit med i SM tidigare.

– Det är tydligt att det är ett generationsskifte på gång inom sommelierkåren, säger Jamais.


Och Jamais
borde veta, han har utbildat en stor del av den svenska vinkypareliten och har varit verksam i vinbranschen länge.

Vinnaren i den svenska tävlingen är direktkvalificerad för nordiska mästerskapen och det finns även europeiska och internationella mästerskap i vinkunnandet.

– Världsmästaren i sommellerie är just nu en svensk, Andreas Larsson, och han är även konferencier på mästerskapen i helgen.

Men vinnaren på söndag kan inte räkna med någon större berömmelse.

– Nej, det blir ett grattiskort och en flaska champagne, säger Jamais. I Sverige ser man fortfarande lite misstänksamt på människor som jobbar med vin, det är lite farligt och lite fult och vi anses som halvalkoholister hela bunten. Det måste vi ändra på!

Och Jamais och hans kollegor i vinbranschen är på god väg, när de startade med sommelier-SM i nuvarande variant år 2000 så var det 30 gäster som samlades på en bar i Stockholm. I år lär det vara större intresse och i framtiden hoppas han att svenska mästerskapen i vin ska få samma status som kocktävlingen Årets kock.

– Det är fler och fler som inser att en god måltid kräver ett gott vin och det gör att intresset för vinkyparyrket ökar hela tiden.

Här är de tävlande:


Hanna Oleträ
, Villa Tottebo, Åre


Arvid Rosengren
, Le Rouge, Stockholm


Niklas Löfgren
, Le Rouge, Stockholm


Totte Steneby
, Eriks Vinbar, Gondolen, Stockholm


Fredrik Horn
, PM & Vänner, Växjö


Robert Andersson
, PM & Vänner, Växjö


Oskar Skoog
, Rue de Pont Nouveau, Stockholm


Kristjan Markki
, Balthasar, Tallinn

Här hittar du mer om tävlingen:


SM i sommellerie 2009