Vem gör Sveriges bästa cocktail? Det avgörs de kommande veckorna på Café Opera i Stockholm.

Dunkande musik, intensiva gäster och kraftig tidspress – låter det som en arbetsmiljö att längta efter? Så är det för bartenderna som ställer upp i årets Cocktail-SM som just nu hålls på Café Opera i Stockholm. Både i arbetslivet och i själva tävlingen.

– Bartenderna tävlar inför våra vanliga gäster och varje tävling drar igång klockan 23 så det är bra tryck på de tävlande, säger Ville Vennberg, barchef och arrangör av tävlingen.

– Det är 24 barer som är med i tävlingen och varje bar representaras av två personer som stöttar och coachar varandra i de olika momenten, förklarar Ville Vennberg.


Tävlingen utspelar
sig under 7 söndagskvällar och finalen är den 15 mars. Dessförinnan har det varit fyra deltävlingar och två semifinaler. Deltagarna kommer från Stockholm, Göteborg, Malmö, Karlstad och Uppsala och tävlingen går under namnet Café Opera Cocktail Kamp.

– Tävlingen har två givna moment, dels ska man skapa en cocktail på en given spritsort, dels är det ett moment där man ska vara bra och snabb och sedan är det tredje moment som varieras för varje deltävling.


Juryn leds av
Andreas Norén och dessutom får gästerna rösta på sin favorit.

– Vi vill låta gästerna rösta för att få en känsla för vad folk egentligen värdesätter hos en bartender, förklarar Vennberg.


Tävlingen
genomförs för tredje året och tidigare vinnare har varit 1900 (2008) och Operakällarens verandan (2007).

Cocktail är en kyld drink, blandad av olika spritsorter, i ett glas med fot.


Den såg
dagens ljus under 1800-talet och blev mer vanlig under perioden mellan första och andra världskriget.


Kända
cocktail:


Dry Martini

Manhattan
Bjud på cocktailparty!

 

Blanda vågade vodkadrinkar!