Julskinka i ugn – så tillagar du en riktigt god julskinka med exakt rätt temperatur! Köp den färdigkokt, eller koka den själv. Smaksätt julskinkan med en egen griljering – här hittar du flera goda recept. ❤️

Köp färdigkokt julskinka i år! Att köpa julskinkan färdigkokt är det säkraste sättet att få en saftig julskinka, dessutom sparar du tid.

Bäst i test: Vi har testat 12 färdigkokta julskinkor – här hittar du vår favorit.

 

Julskinka i ugn – så gör du

  1. Värm ugnen till 125 grader.
  2. Ta ur den färdigkokta skinkan ur förpackningen, men låt nätet sitta kvar. Skölj skinkan hastigt under rinnande kallt vatten.
  3. Använd en köttermometer. Stick in termometer så spetsen hamnar mitt i skinkan. Lägg skinkan med svålsidan upp i en ugnssäker form eller långpanna. Tänk på att använda en form med höga kanter för att ta vara på spadet.
  4. Stoppa in skinkan i ugnen, 125 grader. Ta ut skinkan ur ugnen när termometern visar 70 grader (innertemperaturen). Detta tar mellan 1 timme och 20 minuter till 1 timme och 40 minuter per kilo skinka. Ta bort termometern och låt skinkan svalna något.
  5. Häll av skyn. Kyl ner skyn direkt om den ska användas senare till exempel doppspad. Klipp bort nätet. Dra eller skär bort svålen.
  6. Griljera eventuellt skinkan med exempelvis sensapsgriljering (se recept nedan)
  7. Griljera mitt i ugnen tills skinkan fått fin färg (cirka 10 minuter). Låt skinkan kallna och skiva den före servering.

Senapsgriljering

  • Blanda 1 dl senap och 1 äggula. Krydda med salt
 och peppar.
  • Torka av skinkan och pensla med senapsblandning. Strö över ströbröd.
  • Griljera mitt i ugnen tills skinkan fått fin färg. Låt skinkan kallna och skiva den före servering.

Tips på fler griljeringar:

Tips för att lyckas med julskinkan!

Köp färdigkokt julskinka

Det säkraste sättet att få en saftig julskinka är att köpa en färdigkokt. Den speciella tillagningen (souvidemetoden) innebär att temperaturen i köttet höjs på ett mycket kontrollerat sätt, som inte är möjlig i vanlig ugn eller vid vanlig kokning. Du sparar dessutom tid.

Rätt temperatur

Om du vill tillaga din egen julskinka, så sänk temperaturen och låt tillagningen ta lite längre tid. Då blir skinkan saftigare och godare. Inte mer än 125 grader i ugn och på spisen ska spadet bara sjuda (under 100 grader), inte koka.

Använd en bra köttermometer

Köp en digital köttermometer om du inte redan har en. De gamla vanliga termometrarna kan visa fel på upp till 5 grader – skillnaden mellan en saftig och torr skinka.

Rätt innertemperatur

Avbryt tillagningen av julskinkan när köttermometern visar 70 grader. Innertemperaturen i skinkan fortsätter sedan att stiga några grader, så skinkan både blir saftig och får den rätta julsmaken.

Gör din egen griljering till julskinkan

Enkelt och roligt. Med minimal arbetsinsats sätter du din personliga smak på skinkan.

 

 

För dig som själv vill koka julskinkan – så gör du

Att köpa julskinkan färdigkokt är det säkraste sättet att få en saftig julskinka – dessutom sparar du tid. Om du vill koka julskinkan själv gör du så här:

  1. Ta ut julskinkan ur förpackningen men låt nätet sitta kvar. Spola skinkan hastigt under rinnande kallt vatten.
  2. Lägg den med svålen upp i en rymlig gryta. Skär ett kryss i svålen och sätt i en köttermometer.
  3. Fyll på med kallt vatten så att det precis täcker skinkan. Koka upp och skumma väl. Lägg ner 2 lagerblad, 10 vitpepparkorn, 10 kryddpepparkorn och eventuellt 1 kvist timjan. Sänk värmen och sjud skinkan på svag värme under lock till 70 grader. Det tar 40-60 minuter per kilo att koka skinka.
  4. Ta upp skinkan ur spadet och låt den svalna något. Spara spadet. Klipp bort nätet och dra av svålen. Griljera.
NUVARANDE Julskinka i ugn – så lyckas du!
NÄSTA Lätt och långsamt att koka skinkan själv