I annonssamarbete med ZETA BREOLIV

Starta hösten med en riktigt god macka. Med nyplockad svamp och en röra med smak av oliv och örter blir den här en riktig favorit.

F

ernando Di Luca är italienaren som tog olivoljan till Sverige. I nästan 20 år har han försökt få fram en bredbar variant. Och 2018 introducerades BreOliv Original som är ett helt nytt vegetabiliskt bredbart fett, perfekt att ha på smörgåsen.

fernando-di-luca-breoliv

Foto: Niklas Hyland

Fernando Di Luca är italienaren som tog olivoljan till Sverige.

Det här är BreOliv Original:
* Består av endast fyra ingredienser: 72% jungfruolivolja, fett från sheafrukten, vatten och salt.
* Ett bra komplement till vanligt fett.
* Extra jungfruolivolja ger en fin olivsmak.
* Går bra att använda i både bakning och matlagning.

BreOliv fungerar lika bra i stekpannan som på smörgåsen. Det kan användas som bas i röror eller att mixas med grönsaker och kryddor. I Sverige är dock alla inte lika vana som italienarna vid den kraftfulla olivsmaken. Därför finns även BreOliv Mild, med en något nedtonad olivsmak.

Produkter

BreOliv Original eller BreOliv Mild? Smaka och se vilken som blir din favorit.

Är du sugen på att testa BreOliv? Här är ett recept på en riktigt matig lunchmacka, så du står dig bra över dagen.

Surdegsmacka med svamp & örtröra

Breoliv-Aom-svamp

Till 4 mackor:

Örtröra
4 msk BreOliv eller BreOliv Mild
1 msk Zeta Kapris medelstora
1 knippe persilja

Svamptopping
2 msk Zeta Extra jungfruolivolja Classico
6 dl valfri (eller blandad) svamp
1 vitlöksklyfta
1 msk Zeta Vitvinsvinäger
2 blad grönkål, utan stjälk
1/2 frp Zeta ekologiska gröna linser
Salt
Svartpeppar, nymalen

Rågsurdegsbröd i gryta
1 dl rågsurdegsgrund
4 dl vatten
1 1/2 tsk salt
6 dl vetemjöl (330 g)
4 dl rågmjöl (170 g)
6 st Zeta Halkidikioliver urkärnade

Gör så här:

  1. Skär fyra skivor bröd. Antingen ett gott köpt surdegsbröd eller enligt receptet.
  2. Gör örtröran genom att hacka kapris och persilja och röra ihop med BreOliv i en skål.
  3. Rensa och hacka svampen grovt. Skala vitlöken och krossa den med skaftet på en kniv.
  4. Värm en stor panna med olivolja på medelvärme. Lägg i svamp och vitlök och låt fräsa i ett par minuter. Häll sedan i vitvinsvinäger.
  5. Hacka grönkål och skölj linserna och vänd ner dem i pannan. Låt fräsa tills grönkålen mjuknat. Smaka av med salt och peppar. Skär ett par skivor bröd och bre på ett lager örtröra. Toppa med svampblandningen och lite färsk svartpeppar.

Vill du du baka brödet själv? Så här gör du: 

  1. Det här är ett enklare recept som bakas i gryta för att få en knaprig skorpa och mjukt inre. Rör ihop surdeg, vatten och salt i en stor bunke och de två mjölsorterna i en annan bunke.
  2. Hacka oliverna grovt. Vänd ner mjöl och oliver i vätskan och använd en träsked för att röra ihop till en kladdig deg. Strö över extra mjöl vid behov. Degen är klar när den går att forma till en klibbig boll.
  3. Täck bunken med plast och låt stå i rumstemperatur i ca 12 timmar. Vänd ut den kladdiga degen på ett mjölat bakbord. Strö över extra mjöl och dra och vänd degen över sig själv ett par gånger. Den ska vara klibbig men håll samman.
  4. Mjöla en jäskorg eller skål och lägg i degen med den släta sidan nedåt. Låt jäsa i ytterligare två timmar.
  5. Sätt under tiden ugnen på 250 grader och stoppa in en ugnssäker gryta med lock. Ta ut den varma grytan, strö över ett tunt lager mjöl och vänd försiktigt ner degen i grytan.
  6. Sätt på locket och låt baka i 30 minuter. Ta sedan av locket, sänk värmen till 230 grader i ca 20 minuter till. Brödet är klart när det har en fin skorpa och låter ihåligt när man knackar på det.

Tips! Låt mackan stå och svalna innan du skär upp brödet så bevaras saftigheten bättre.

Önskar du mer inspiration, fler recept eller vill du ha information om hela sortimentet? Klicka HÄR!