Baka Leila Lindholms smarriga kladdkaka. "När det gäller bakning går det inte att höfta", säger hon.

– Alla älskar kladdkaka, säger Leila Lindholm.
Den välkända TV-kocken har valt en favorit i muffinsform bland recepten i nya boken, som just kommit ut.
Toppade med vackra, färska bär och vispgrädde pryder kladdkaksmuffins sin plats på kalasbordet. Receptet återfinns i kapitlet ”Cupcakes och muffins” i Leilas nya bok med hennes många favoritbröd och bakverk – från pampig amerikansk bröllopstårta till krispigt knäckebröd.
– Kladdkaksmuffins är lite festliga, lagom söta och passar till fika. Men det var svårt att välja, säger Leila Lindholm.

Många bakverk i boken bygger på en och samma grundsmet. Av klassiska muffins finns det till exempel hela nio olika smaker att välja på. Och muffins var det Leila först lärde sig att baka som liten, av mormor.
I dag tipsar hon själv om att blanda ihop torra ingredienser för sig och degvätska för sig, och sedan snabbt vända ihop dem utan att röra för mycket. Små mjölklumpar i degen gör bara att muffins blir luftiga och saftiga. Men just till Söndags muffinsrecept är det bäst med en jämn smet eftersom det är ett litet tyngre bakverk, som ska vara kladdigt inuti.

– Jag vill visa hur lätt och roligt det är att göra olika varianter av en kaka, bröd eller bakverk, säger Leila.
Hon skriver själv alla sina recept, stylar maten och väljer rekvisita till sina böcker och för TV. Leila har tidigare arbetat med reklamfilm och fotografering – hon är intresserad av formgivning och vill själv prägla helheten. Snart är det också dags för den andra säsongen med program i TV4 Plus där Leila bakar.
– Jag vill framhålla att det alltid är välprövade recept. När det gäller bakning går det inte att höfta, säger hon.
– En deciliter mjöl mer, eller mindre, än det står i receptet ger ett helt annat resultat. När man lagar mat blir det ju sällan någon katastrof om man skjuter från höften. Det är större skillnad när man bakar…

Här är receptet på muffins

Stolt över sina böcker

Namn: Leila Lindholm.
Ålder: 32.
Familj: ”Nej, men öppen för förslag.”
Bor: Södermalm i Stockholm.
Gör: Kock, lagar mat i TV4, kokboks- författare, tidigare arbete på bland annat Operakällaren i Stockholm och Aquavit i New York.
Utmärkelser: Årets kvinnliga kock 1999, Årets TV-kock 2004.
Mest stolt för: Sina tre böcker, ”de känns som något verkligt  bestående”.
Aktuell med: Nya boken ”A piece of cake” som ges ut i mitten av april på förlaget Natur & Kultur, ny omgång i serien ”Leila bakar” i TV4 med start onsdag den 7 maj klockan 20.00.

NUVARANDE Leila Lindholms kladdkaka
NÄSTA Potatisen – en giftknöl