Leila Lindholms julgodis

Leila Lindholm är programledare för ”Leilas jul” på TV4. Här är recept på Leilas julgodis som knäck och fruktig nötkaka.

Leilas knäck

  • 2 dl strösocker
  • 2 dl vispgrädde
  • 2 dl ljus sirap
  • 2 msk kakao av god kvalitet
  • 2 msk smör

GÖR SÅ HÄR:
1 Blanda strösocker, vispgrädde, sirap, och kakao i en stor tjockbottnad kastrull med höga kanter.
2 Koka utan lock och rör om då och då tills termometern visar 122 grader eller närs smeten håller kulprovet: häll några droppar smet i iskallt vatten och rulla till en kula som ska vara fast och hård. Koktid 15-20 minuter.
3 Tillsätt smör och eventuella smaksättningar.
4 Häll smeten i en kanna och fördela knäcken i små formar (gärna ischokladformar så lossnar knäcken enkelt när det är dags att äta).
5 Låt knäcken stelna. Förvara i kyl.

Julig frukt- och nötkaka

  • 3 ekologiska ägg
  • 1,5 dl strösocker
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 50 g smör
  • 1 msk brödkryddor
  • 2 tsk malen ingefära
  • 2 tsk malen kanel
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl valnötter
  • 1 dl torkade aprikoser
  • 1 dl pistagenötter
  • 1 dl torkade tranbär
  • 3,5 dl vetemjöl
  • 2 tsk bakpulver
  • 1 nypa salt
  • smör och ströbröd till formen

GÖR SÅ HÄR:
1 Sätt ugnen på 175 grader.
2 Vispa ägg, strösocker och vaniljsocker vitt och riktigt pösigt.
3 Smält smöret med kryddorna och rör i vispgrädden, blanda det med äggsmeten.
4 Hacka valnötterna och aprikoserna i bitar.
5 Blanda dem samt pistagenötter och tranbär med de torra
ingredienserna och vänd samman med äggsmeten.
6 Smörj och bröa en sockerkaksform. Fyll med smeten.
7 Grädda kakan i mitten av ugnen i 35-40 minuter. Prova med en sticka, den ska inte vara kladdig.
8 Låt kakan svalna något och stjälp sedan upp den på en tallrik eller på ett galler.