Lax i ugn – här hittar du rätt grader och tid

Lax i ugn är makalöst gott – vi tröttnar aldrig på denna rätt! Knepen för att lyckas med lax i ugn är att laga den rätt tid och rätt grader.

Tillagning i ugn på låg temperatur, 125°, ger ett jämnare och saftigare resultat. Ytterkanterna och kärnan får då nästan samma konsistens.

För att få till en riktigt bra lax i ugn, använd gärna en bra ugnstermometer. Laxens innertemperatur bör vara 52-55°.

 

Laxfilé i bitar i ugn – grader och tid

Filébitar blir saftiga vid lägre temperatur.

  • Grader: 125 grader i mitten av ugnen (detta gäller tinade eller färska bitar av laxfilé)
  • Tid: ca 20 minuter.
  • Innertemperatur: 55 grader.
  • Tänk på: Laga inte lax i ugn för länge.

 

Hel laxsida i ugn – grader och tid

  • Grader: 180 grader i mitten av ugnen (detta gäller hel färsk (eller tinad) laxsida.
  • Tid: ca 30 minuter.
  • Innertemperatur: Använder du termometer ska innertemperaturen vara 56 grader.
  • Tänk på: För ännu saftigare resultat bakar du laxen osaltad i mitten av ugnen i 100 grader. Tid: ca 1 timma.

pren

Sås till lax

Vilken sås passar till lax? Här får du förslag på underbara såser till lax utifrån hur den är tillredd (stekt, kokt, gravad m.m)

 

Vintips till lax

Louis Bouillot Crémant de Bourgogne Rosé, Frankrike, 125 kr. Mousserande rosévin med drag av röda bär i lite avrundad stil och med en pigg fruktsyra.

Mont-Redon Réserve Blanc 2016, Frankrike, 110 kr.
Vitt vin med intensitet och fräschör, toner av gula päron, blommor och örter.

Så filéar du lax:

 

Gott recept på lax i ugn (med sesampurjo och varm soja)

Lax i ugn med sesampurjo och varm soja

Foto: Anna Kern

Laxen behöver inget extra salt när den steks i ugnen. Sältan från sojan som hälls på vid servering räcker. Klicka här för recept. 

Fler recept på lax i ugn:

NUVARANDE Lax i ugn – här hittar du rätt grader och tid
NÄSTA Bjud på en smaskig fars dags-tårta