- Grytan går inte att misslyckas med, säger Barbro om lammragun.

– Lammragun från Italien är toppengod och otroligt lättlagad, det är bara att skära köttet i bitar och att lägga tillsammas med de andra ingredienserna i grytan, säger Barbro Lönnegren.
Hon har just kommit ut med en ny kokbok, nummer 29 i ordningen, och receptet är hämtat därifrån. Som titeln säger handlar det om lättlagad mat rakt igenom – grytor är överlag tacksam mat att bjuda på och går utmärkt att förbereda. Barbro menar att det knappast går att misslyckas med en gryta och räknar dem därför som lättlagade även om vissa kan kräva lång koktid.

Får kokas i marinaden

– Här får lammköttet koka i marinaden, utan att brynas först, och det gör det ännu enklare. Marinera gärna köttet först, vitlök och apelsin ger god smak åt den italienska ragun.
Barbro Lönnegren har varit mycket i Italien, bland annat för att skriva om det italienska köket.
– De har bra råvaror och det är mycket enkla grejer, och om man jämför till exempel med fransk mat är den lättare att laga.

Här är receptet på ragun

 

 

Har lagat mat i USA

Namn: Barbro Lönnegren.
Ålder: 80.
Familj: Två barn, tre barnbarn.
Bor: Sköndal i södra Stockholm.
Bakgrund: Hushållslärare, studier under två år vid Århus universitet i Danmark och
sedan som Svenska Amerika-stiftelsens stipendiat vid olika provkök i USA, arbete på Ica provkök, frilansskribent under många år. Och författare till ett 30-tal kokböcker.
Aktuell med: ”100 % Lättlagat” (Bokförlaget Semic).