Nu lanserar Arlaköket en ny matlagningsgrädde med buller och bång. Betydligt magrare än äkta grädde är den – bara 15 procents fetthalt. Så för konsistensens skull har man tillsatt stabiliseringsmedlet karragenan (E 407).

Denna nya produkt fick mig att dröja en stund vid gräddhyllan och fundera över vad den lättare grädden egentligen är för något. ”Gjord på äkta grädde”, skryter till exempel Kelda om sin lättgrädde som kostar 39 kronor per liter. Den äkta grädden, den med 40-procentig fetthalt, är konstigt nog billigare, bara 35,90 kronor litern. Ju lägre fetthalt, desto dyrare tycks grädden bli. Den ultralätta Keldagrädden ”Lagalätt” med bara 5 procent fett kostar hela 43,60 kronor per liter, men då är den å andra sidan inte bara gjord på äkta grädde, utan, som det står på förpackningen: ”gjord på mjölk och grädde”. Denna produkt kan dock ibland vara lite för tunn, varnar fabrikanten och tipsar om att ”redning kan behövas”.

Ursäkta mig, men jag undrar: vad är det egentligen vi betalar för i lättgrädden? Grädde och… mjölk? Vad hindrar att man själv spär ut sin ”äkta grädde” med äkta mjölk? Och varför använda rekorddyr Lagalätt-grädde om man ändå ska stå och reda den, gräddfri sås med tjock konsistens går ju att få till med idealmjöl, minns ni?
Sedan är ju dessutom frågan om man över huvud taget bör äta fettsnålt ganska öppen numera. I somras presenterades en stor studie i New England Journal of Medicine där man fann att en lågkolhydratdiet med hur mycket fett som helst på menyn var mer effektiv på både kort och lång sikt för dem som ville gå ner i vikt, än både den fettsnåla dieten och den så kallade Medelhavsdieten. Fett håller oss i gång och håller oss dessutom mätta längre, är en del av förklaringen. Andra minst lika viktiga faktorer som har inverkan på vikten är förstås motion, sömn och regelbundna vanor.

Så två smarta spar- och smaltips: Gör din egen smalgrädde med äkta mjölk och mjöl. Eller köp ”äkta grädde”, slipp stabiliseringsmedel och redningar av allehanda slag. Och känns det som att det behövs ta en promenad efter maten.

BÄST JUST NU:
Fritt fram för böjda gurkor. Absurd detaljreglering av utseendet på gurkor och bananer avskaffas nu när EU:s handelsregler för livsmedel revideras.
Det tackar vi för!

SÄMST JUST NU:
Mitt i svensk skördehöst hittar jag bara en liten korg med svenska äpplen för 29,90 kr/kg på mitt Hemköp. Däremot äpplen för 14,90 kr/kg från Argentina, för 22,90 kr/kg från Kina, 24,90 kr/kg från
Brasilien och för samma pris från Sydafrika. Dessutom ”nyskördad” gul lök från Tasmanien och sockerärter från Kenya men inga svenska alternativ alls.

Isabella Lövin

… är frilansjournalist med inriktning på människor och miljö. Hon tilldelades Stora Journalistpriset 2007 för sin ”chockerande berättelse om vad människan gör med havet, och till vilket pris”