Att odla egen krispig salladsmix är inte alls svårt. Passa på att så en laddning nu innan jorden blivit för varm så har du lyxiga blad att skörda hela sommaren.

Det finns fröpåsar att köpa med färdig mix av olika sorter, och de som passar bäst att så under försommaren är de som innehåller plocksallad, romansallad, huvudsallad, ruccola och vintersallad. Senare under sommaren, i slutet av juli, trivs de asiatiska kålbladen bäst.

  • Så innan jorden blivit för varm, för fröna gror intye om jorden är varmare än 25 grader. Våren och försommaren är perfekt, när jorden har torkat upp ordentligt.
  • Så glest på en solig plats i porös och näringsrik jord som blomjord, planteringsjord eller balkongjord. Täck fröna med en halv centimeter jord och vattna sedan.
  • Täck över odlingen med fiberväv för att få jämnare temperatur och fuktighet. Låt väven ligga kvar i ett par veckor tills dess att salladen tagit fart.
  • Gallra så att du har cirka 2-3 cm mellan varje planta, och tillför gödselnäring varje vecka.
  • Kapa bladen ett par centimeter ovan mark när du skördar salladen.

 

 

Tips!

Odla din sallad i balkonglådor eller på en upphöjd bädd där inte sniglarna kommer åt dem. Det kan även hjälpa att så i rader med 10 centimeters mellanrum, dels trivs inte sniglarna så bra och dels är det lättare att upptäcka och plocka bort dem.

 

Dressa salladen

Fransk senapsdressing

Tomatdressing

Morotsdressing

NUVARANDE Lätt att odla egen salladsmix
NÄSTA Sommarens nyttigaste GI-recept