Längtan efter hallon

Snart mognar hallonen. Kerstin Biärsjö som driver halloncafé utanför Trelleborg tipsar om hur man får fina hallon.

Hur blir hallonsäsongen i år?
– Vi börjar skörda frilandsbären nu. Det är tidigt. Normalt mognar bären i mitten av juli. Vi har tidigarelagt våra ”Hallondagar” också till den 12– 13 juli. Då korar vi godaste hallonsorten, tipsar om recept och berättar om gården och bären.
Vilka sorter har du och vilken är din favorit?
– Vi odlar ’Glen Ample’ som har stora fasta bär med kraft-
ig smak. ’Tulameen’ med mellanröda bär och söt smak och en kanadensisk ’Algonquin’ som är en relativt tidig sort. Min favorit är nog ’Tulameen’ men det där med smak är olika för varje människa.
Här på gården har vi alltid minst två sorter som kunderna får smaka på innan de bestämmer sig.
Några tips för att få fina hallon?
– Det ska inte vara mer än tio skott på varje planta och det gäller att vattna mycket och ofta. Köper man bär så gäller det att förvara dem kallt.
Vilket är bästa sättet att äta hallon?
– Under säsongen tycker jag det är godast med bara färska bär och glass.

Namn: Kerstin Biärsjö.
Bor: På Bodarpsgården utanför Trelleborg.
Familj: Man och fyra barn mellan 21 och 11 år.
Gör: Odlar hallon och krusbär, gör sylt och saft och driver gårdsbutik och halloncafé.