För många, många år sedan var jag en ung reporter som skulle göra matreportage om en av våra stora mat- och vinkännare. Och vad kunde vara en bättre miljö än att fotografera maten nere i hans fantastiska vinkällare!

Längst in liknade den mest en grotta, med välvt tak och tegelväggar klädda med vinhyllor. De dammiga flaskorna låg i täta rader, och stämningen var helt rätt för gourmeträtter med goda viner till.
Fotografen tog fram sitt akrobatiska jag och monterade både kamera och ljus på det minimala utrymme som fanns över. Tallrikarna levererades à la minute till oss av personalen i huset, och eftersom det handlade om många rätter drog sig så småningom husets herre tillbaka och ägnade sig åt andra viktiga göromål.

Jag minns fortfarande med lätt ångest hur vi så småningom inte kunde motstå frestelsen att flytta om ett antal flaskor för att få lite mer svängrum för kameran. Ingenting gick sönder, men jag har alltid undrat om vi förstörde lagringen av några speciella dyrgripar. Och om han möjligen upptäckte att vissa flaskor efter vårt besök var mindre dammiga än innan.

I det senaste numret av Allt om Mat har vi också skapat extra svängrum – det är första gången vi presenterar vinnumret, nr 17, som en Special. Det betyder mer redaktionellt utrymme och en tydligare och mer påkostad satsning på vin och festmat.

De fyra experterna i vår egen vingrupp – Gunilla, Mischa, Magnus och Janne – har jobbat hårt för att prova sig igenom Systembolagets sortiment. Två av dem möter du dessutom hemma vid spisen!
Missa inte heller mat- och vinreportaget hos bröderna Andreas och Mattias Larsson – Andreas vann förra året VM för som­meli­erer och Mattias är en av Allt om Mat:s favoritkockar. En perfekt kombination när man vill veta mer om mat och vin! Ät, drick & njut!

Katrin Alström

är chefredaktör på Allt om Mat.