Läkarens nyttiga macka med makrill

”Omega-3 behöver inte vara så krångligt” säger läkaren Per Ove Lind.

Njut av makrill i mättande och färgstarkt sällskap – Per Ove Linds macka på rågbröd passar fint att bjuda på och ger energi på ett mumsigt vis.
Till receptet har han valt färdiga, pepparrökta filéer.
– I stället kan man ta strömming, så klart. Strömming är ju traditionellt sett den feta fisken vi på ostkusten äter.
Per Ove Lind tar i sin senaste bok upp vikten av att få i sig de fetter som benämns omega-3, som just finns i feta fiskar som makrill, sill och lax men även i skaldjur samt linfrön och valnötter.
– Det behöver inte alls vara så krångligt. Tar man sill är det ju bara att öppna en burk. Och linfrön till exempel kan man ju strö över sin müsli.
Hans verksamhet som hälsoskribent slank han in på: Parallellt med arbetet som läkare läste han mycket om sambandet mat–hälsa och började hålla föredrag.
– Nu försöker jag propagera för fisk. Det är viktigt att tidigt få i sig omega-3, som lagras i hjärnan.

Här är receptet på mackan:

Makrill på rågbröd

Per Ove linds bästa mattips:

”Välj råvaror väl. Det är viktigt att få i sig antioxidanter och omega-3-fettsyror, som minskar risken för hjärt- och kärlsjukdom. Finns främst i färgstarka frukter och grönsaker och i fet fisk.”
 

Har skrivit många böcker

Namn: Per Ove Lind.
Ålder: 76.
Familj: Sambon Lena, sonen Christian, 18 år, samt borderterriern PimPim, som är 6 år.
Bor: Villa i Täby.
Gör: Pensionerad läkare och tandläkare, författare till ett tjugotal böcker och aktiv som föredragshållare om hälsofrågor.
Aktuell med: Boken ”Maten som botar” (Prisma förlag).