I annonssamarbete med SWITZERLAND CHEESE MARKETING NORDICS

Ge 2019 ett riktigt gott slut. I samarbete med Gruyère AOP bjuder systrarna Eisenman på en underbart god nyårsmiddag med löjromsblinier, grillad hummer och friterad Gruyère med hjortron.

Gruyere_Newyear_AoM_Blinier

Inled nyårsfirandet med små aptitretande blinier toppade med löjrom och Gruyèreflarn.

Blinier med Gruyère AOP, smetana, löjrom, rödlök och Gruyèreflarn

12 stycken

ca 6 g färsk jäst (1/8 paket)
1 ½ dl mjölk
1 ägg, delad
1 dl bovetemjöl
½ dl vetemjöl
¼ tsk salt
75 g Gruyère AOP, riven
25 g smör, smält och avsvalnat
smör till stekning
1 dl smetana
ca 75 g löjrom eller stenbitsrom
½ dl finhackad rödlök
dillvippor

Gör så här:

  1. Smula ner jästen i en bunke. Värm mjölken till fingervärme, 37 grader, och rör ut jästen i lite av mjölken. Tillsätt resten av mjölken och vispa ner äggulan.
  2. Blanda bovetemjöl, vetemjöl och salt. Blanda ner mjölet och 50 g Gruyère-ost i mjölk- och äggblandningen och vispa till en jämn smet. Låt smeten jäsa under bakduk i cirka 1 timme.
  3. Värm ugnen till 175 grader. Lägg resterande riven Gruyère i en hög på bakplåtspapper på en bakplåt. Platta till osten något och ställ in i ugnen i ca 8 minuter tills osten har smält och börjar bli gyllene. Ta ut ur ugnen och låt svalna så att osten stelnar. Bry sedan i 12 bitar.
  4. Vispa äggvitan till ett fast skum. Blanda smöret med den jästa smeten. Vänd försiktigt ner äggvitan. Smält lite smör i en plättpanna alternativ stekpanna. Klicka ner smeten och stek gyllenbrun på båda sidor.
  5. Vid servering, lägg en klick smetana, lite rom, rödlök och ett Gruyèreflarn på varje blini. Garnera med en dill.
Gruyere_Newyear_AoM_hummer

Extra lyxig blir nyårshummern med en läcker sås på champagne och smakrik Gruyère AOP.

Grillad hummer med Gruyère AOP- och champagnesås

2 – 4 portioner

2 kokta hummer, halverade
1 schalottenlök, finhackad
1 msk smör
1 dl vitt vin
4 dl fiskbuljong
2 ½ dl vispgrädde
1 tsk färskpressad citronsaft
50 g Gruyère AOP
½ dl champagne eller mousserande vitt vin
salt och vitpeppar
persilja till garnering

Gör så här:

  1. Klyv hummern på längden. Pensla lite olivolja på köttsidan.
  2. Fräs löken i smör tills den mjuknar utan att ta färg. Häll på vin och buljong och låt sjuda tills vätskan har reducerats till hälften. Sila bort löken, tillsätt 2 dl grädde och låt sjuda i ca 10 minuter. Tillsätt Gruyère och citronsaft och rör tills osten har smält. Smaka av med salt och peppar. Håll såsen varm.
  3. Vispa resten av grädden.
  4. Grilla hummern på köttsidan i några minuter tills den får lite färg.
  5. Vänd ner den vispade grädden i såsen och rör i champagne. Servera såsen direkt med hummern.
Gruyere_Newyear_AoM_dessert

La grande finale! Friterade krämiga ostpuckar som serveras med en syrlig hjortronmylta blir en utsökt avslutning.

Friterad Gruyère AOP med hjortronmylta

4 – 6 portioner

250 g Gruyère AOP, finriven
1 ½ msk vetemjöl
1 ägg
en nypa salt
ca 1 liter frityrolja
250 g hjortron
½ – 1 dl strösocker
en skvätt hjortronlikör (kan uteslutas)

Gör så här:

  1. Blanda ihop hjortron, socker och eventuellt likör. Låt stå i ca 10 minuter tills sockret har lösts upp. Rör om några gånger.
  2. Blanda ost, vetemjöl, ägg och salt. Ställ kallt i ca 30 minuter. Rulla smeten till bollar och platta sedan till dem lite. Värm oljan till ca 180 grader. Fritera några ost-puckar åt gången tills de blir gyllenbruna, 5-6 minuter. Låt rinna av på hushållspapper. Servera direkt med hjortronsmyltan.

SCM_Balken_AOP_Zusatz_A4_2017_Schweden for GRUYERE