Laga läckerheter från Tyskland

Traditionella tyska maten.

Maten som är typisk tysk:

Fina fiskar
Fisk är en del av Tysklands matkultur. I norra Tyskland är det vanligast med havsfisk men i inlandet finns det mer fisk från sjöarna. Förutom ett stort utbud av de vanliga fiskarna äts en hel del ål och musslor. Både musslor och ål görs det ofta soppa på.

Populära potatisar
Potatis äts främst som tillbehör, till exempel till korv eller annat kött. Men potatis finns alltid med på menyn och serveras i alla tänkbara former – kokta, stekta, mosade, bakade eller som en potatiskaka med bacon.
I Odenwaldregionen har man till och med en potatisvecka då den populära knölen hyllas.

Korvar
Alla regioner har sina egna specialkorvar. I Kassel är leverkorven populär och i Berlin är tunna skivor korv som garneras med ketchup och curry en specialitet. Tyskarna äter gärna flera olika sorters korvar i samma måltid. Till exempel olika varianter av bratwurst som är en köttrik och smakrik korv, oftast med vitlök i.

Rejäla bröd
Grova rågbröd är vanliga. Det mest typiska är pumpernickel, ett mörkt rågbröd från Westfalen. Brödet bakas på grovt rågmjöl och gräddas i låg ugnsvärme under lång tid vilket ger en kraftig konsistens och en pikant smak. Surdegsbröd och bröd gjorda på dinkelmjöl är också populära. Bretzels, de salta, mjuka kringlorna äts gärna till ett glas öl.

Öl för alla
Öl är den vanligaste alkoholhaltiga drycken i Tyskland. Här finns alla ölsorter, från de mycket ljusa till de riktigt mörka. De olika sorterna och märkenas popularitet varierar mellan olika regioner. Till exempel är de mörkare ölsorterna vanligare i östra Tyskland.

Källor: www.germany-tourism.de, www.ica.se, www.primavi.se.

NUVARANDE Laga läckerheter från Tyskland
NÄSTA Hokifilé på 20 minuter