Laga din egen sushi maki

Älskar du också sushi? Prova att göra egna rullar med räkor, morot och wasabi. Perfekt som förrätt eller som plockmat på buffén.

Sushi maki på svenska

4 portioner
cirka 45 minuter + tid för avkylning av riset

250 g sushiris
2 msk risvinäger
2 msk strösocker
1 msk wasabi & sesamkrydda, Santa Maria
1/2 gurka
1 morot, skalad
200 g räkor, skalad vikt
4 noriblad

Sås:
1 dl sushisoja
2 msk sesamfrö
1/4 röd chilifrukt, skivad

Tvätta händerna noga innan du börjar arbeta med tillverkningen av sushi.

Gör så här (finns även beskrivet i bildspelet ovan):

  1. Koka riset. Skölj och koka sushiriset enligt anvisningar på förpackningen. Värm risvinägern och lös upp sockret i det. Blanda med det färdiga riset. Låt kallna.
  2. Bred. Lägg ut noriblad med den blanka sidan nedåt, ett i taget på bambumattan eller tunn kökshandduk. Fördela 1/4 av riset, men inte ända upp i översta kanten – lämna cirka 6 centimeter. Platta till.
  3. Krydda. Strö över 1/4 msk wasabi och sesamkrydda på riset.
  4. Dela. Dela gurka längs med och kärna ur den med ett kuljärn eller tesked. Skär i tunna stavar.
  5. Skär. Skala och skär moroten i långa tunna stavar. Koka dem i lättsaltat vatten, cirka 1 minut. Skölj av i kallt vatten. Lägg ett par gurk- och morotsstavar på nedre delen av riset.
  6. Hacka. Grovhacka räkorna och fördela ovanpå gurkan.
  7. Rulla. Rulla samman noribladen med hjälp av bambumattan eller handduken. Fukta noribladen med vatten på den översta kanten, så att rullarna håller samman. Lägg dem övertäckta i kylen. Skär sedan upp dem i 3 cm tjocka bitar. Servera med sushisoja blandad med sesamfrö och skivad chili.

Redskapen du behöver

  • Kastrull
  • Måttsats
  • Bambumatta
  • Kniv
  • Skärbräda
  • Skål
  • Sked