Ladda upp med ett enda superbär

Ta ett enda av det här bäret och du har fått i dig mer c-vitamin än vad som finns i en hel apelsin.

Havtorn eller finnbär, som de också kallas, är en buske som växer på några få platser i vårt land. Den är väldigt känslig för konkurrens och är därför relativt ovanlig hos oss. Och det är synd, för bäret som växer på busken är som en enda liten multivitamintablett. Helt naturlig och med ljuvligt god arom.
 – Örten är väldigt c-vitaminrik, men de är inte så vanliga i Sverige, säger naturterapeuten Jenny Davidsson.
 – Den används som naturmedicin mot c-vitaminbrist och är bra för immunförsvaret, säger Jenny Davidsson.

Jobbar fram nya sorter

Tack vare sitt höga innehåll av vitaminer är industrin väldigt intresserad av bäret. Just nu håller forskare på att ta fram en sort med kortare taggar så att bären ska bli lättare att skörda.
 – Vi har arbetat med bären sedan mitten av 1980-talet, säger hortonom Kimmo Rumpunen på Lantbruksuniversitets anläggning i Balsgård till Sydsvenskan.

Kan hjälpa cancerpatienter

På det amerikanska institutet för traditionell medicin (ITM) i Portland menar man att bäret har ett flertal medicinska förmågor. Bland annat i cancerterapi, behandling av hjärt- och kärlsjuka patienter och för magproblem. I Kina, där bäret är väldigt vanligt, har många undersökningar gjorts. ITM rapporterar bland annat att man i Kina sett hur möss som ätit olja av havtorn snabbare hämtade sig efter kemoterapi. Andra oberoende undersökningar visar just hur c-vitamin kan hindra tillväxt av tumörer, skriver Dagens medicin.
Traditionellt har man använt havtorn till att bota magsår. Man tror att havtornets goda effekter mot just den typen av problem beror på att oljan kan normalisera mängden magsyra till magen.
 – Man kan också ta havtorn i förebyggande syfte mot infektioner, säger Jenny Davidsson. Havtornets höga halt av antioxidanter har en antiinflammatorisk verkan.
För att örten ska komma till sin rätt krävs det lite behandling, gör en juice eller en gelé på dem. Finns att köpa i naturkosthandlar.

Två sätt att laga med havtorn

Havtornspannacotta med fruktsallad

Räkbruschetta med havtornsvinägrett

Läs mer om havtorn och vitaminer här

Om havtornet på ITM

Dagens medicin skriver om c-vitamin

Livsmedelsverkets vitaminrekommendationer
 

Vitaminer i havtornet

Per 100 g färska bär

  • Vitamin C: 200 – 1500 mg
  • Vitamin E: upp till 180 mg
  • Kartenoider: 30-40 mg
  • Flavenoider (som har samma funktion som antioxidanter): 100-1000 mg.
  • En apelsin innehåller ca 53 mg c-vitamin per 100 g.

Dagsbehov av c-vitamin: 75 mg för kvinnor och män mellan 30-60 år. Andra siffror gäller för gravida och ammande. För fullständig information se livsmedelsverkets hemsida.

NUVARANDE Ladda upp med ett enda superbär
NÄSTA Smarta alternativ till pasta