I annonssamarbete med SWITZERLAND CHEESE MARKETING NORDICS

Exakt vad som ger den anrika osten Appenzeller sin speciella smak är en väl bevarad hemlighet. Men en sak vet vi: den är utsökt.

Appenzeller påminner både om schweizerostarna Emmentaler och Gruyère, men har en kraftigare och fruktigare smak. För att ge osten sin distinkta karaktär fuktas den med både vitt vin och en speciell örtlag – vars recept är en hemlighet ostmakarna inte delar med någon.

Resultatet är en stark ost med kittyta som passar mycket bra att avnjuta i tunna skivor till färsk frukt, sallad eller surdegsbröd. Den gör sig också väldigt bra som smältost i fondue, raclette eller på hamburgaren. Ett smakrikt vitt vin eller ett fruktigt rött shiraz-vin passar perfekt till.

appenzeller_cheese_AoM

Appenzeller är en mycket smakrik Schweizerost som finns i några olika varianter – från mild till extra stark.

Appenzeller är sannerligen en ost med anor. Redan i slutet av Medeltiden började osten tillverkas av bergsherdar som vallade sina kor på Appenzelleralpernas vackra böljande sluttningar. De stora osthjulen gjordes för hand och fraktades sedan med hjälp av hästar ner i dalen där de såldes. Det sägs att munkarna vid klostret St. Gallen var extra förtjusta i osten.

Appenzeller tillverkas på traditionellt sätt

Än idag är detta en av landets mest populära ostar. Den får bara tillverkas i kantonerna Appenzell Innerrhoden och Ausserrhoden samt i några delar av St. Gallen och Thurgau. Osten görs enligt traditionellt recept på opastöriserad mjölk från små bruna kor som betar på höglandets näringsrika örteängar.

Här serverar vi Appenzeller med en välkomponerad fikonkompott. Ett läckert tilltugg som passar lika bra till fördrinken som på dessertbordet. Eller varför inte till glöggen?

appenzeller_receptbild_AoM

Appenzeller passar väldigt bra till frukt. Tillsammans med fikonkompott blir den ett utsökt tilltugg.

Appenzeller med fikonkompott

Till 10 pers:

Fikonkompott

  • 250 g färska fikon (ca 8)
  • 100 g torkade fikon
  • 1 1/2 dl råsocker
  • 3/4 dl vatten
  • 4 lagerblad

Gör så här:

  1. Skär de färska och torkade fikonen i klyftor och blanda med övriga ingredienser i en kastrull. Koka på svag värme utan lock ca 10 min. Låt kallna.
  2. Skär osten i bitar och lägg upp på fat. Lägg  på kompott och servera.

SCM_Balken_A4_2017_Schweden-for-APPENZELLER