Kungligt gott till kalaset

Kung Oscar II fick flera maträtter uppkallade efter sig – här en klassiskt elegant mandeltårta med smörkräm och marsipanros.

Oscar II:s tårta

12 –14 bitar

Mandelbottnar:

  • 150 g skållad och skalad mandel
  • 5 äggvitor (spara ägggulor)
  • 2 dl strösocker

Smörkräm:

  • 5 äggulor
  • 1 dl vispgrädde
  • 1 dl strösocker
  • 150 g kylskåpskallt smör

Nougat:

  • 1/2 dl socker
  • 20 skållade, grovt hackade mandlar

Garnering:

  • florsocker
  • ca 1/3 förpackning rosa marsipan
  • färsk mynta
     

Gör så här (finns även i bildspelet ovan):

  1. Rita. Gör mallar för mandelbottnar. Rita upp 3 cirklar, cirka 21 cm i diameter, på bakplåtspapper. Sätt ugnen på 175 grader.
  2. Vispa. Mal mandeln. Vispa äggvitorna till hårt skum i en ren torr skål, tillsätt sockret lite i taget under vispning tills det blir tjockt och fluffigt. Vänd ner mandeln.
  3. Forma. Bred ut smeten jämnt, innanför cirklarna. Grädda dem i cirka 20 min. Passa så att de inte blir för mörka. Bottnarna är fortfarande lite mjuka. Låt svalna något och dra av pappret som de gräddats på.
  4. Gör nougat. Häll sockret i ett tunt lager i en gjutjärnspanna eller vid tjockbottnad kastrull. Smält utan att röra för mycket, tillsätt mandeln och låt allt få en gyllenbrun färg. Passa noga.
  5. Låt svalna. Häll upp snabbt på en bakplåtspappersklädd plåt och låt kallna. Krossa i mortel till grova smulor.
  6. Smörkräm. Rör ihop äggulor, grädde och socker i en vid kastrull. Låt sjuda under kraftig omrörning tills krämen tjocknar. Obs – den får inte koka. Ta den från värmen och låt svalna något. Hyvla kylskåpskallt smör med osthyvel och tillsätt i omgångar. Fortsätt röra tills det blir en jämn kräm. Låt krämen kallna i kyl.
  7. Montera. Lägg ihop mandelbottnarna med smörkräm och nougatkross mellan och över. Dofta eventuellt över lite florsocker.
  8. Gör rosen. Kavla ut marsipanen och tag med mått ut cirklar. Lägg dem omlott efter varandra och rulla ihop och forma rosor. Lägg rosorna på tårtan och garnera med mynta.

Att dricka till

Ett glas bubblande sött vin är gott till den festliga tårtan. Ett prisvärt val är Asti Martini (7706), 69 kronor från Italien med en fräsch doft av citrus och fläder. Men tänk på att servera vinet svalt, cirka
8 grader.

Redskap du behöver

  • Penna
  • Bakplåtspapper
  • Mandelkvarn
  • Visp
  • Skål
  • Vid kastrull
  • Mortel