Matskola lär dig bli en mat- och dryckeskännare. Den här veckan handlar det om mångas favoritsmak nummer ett: lakrits.

Recept på läcker lakritssås

8 portioner
• 2 dl socker
• 2 dl vatten
• 2 msk glykos eller honung
• 1 1/2 msk lakritsgranulat eller
• 3 msk krossade lakritskarameller,
turkisk peppar. Koka alla ingredienser i cirka 5 minuter och låt såsen svalna.

Laga med lakrits

Lakritspulver eller lakritsgranulat kan användas till smarriga recept. Lakritspulver är mald lakritsrot som inte bearbetats och har en svag smak av äkta lakritsrot. Finns i kryddeller delikatessbutiker. Lakritsgranulat är ett tillverkat lakritspulver med stark lakritssmak. Kan beställas på www.pandurohobby.se.

Gott vin att dricka till

Fylliga röda viner passar bra ihop med lakrits.
Solbacka Körsbärsvin går bra ihop med söt lakrits. Chill Out Cabernet Sauvignon passar bra till lakritskonfekt eller lakritskola. Testa också Limoncello, italiensk citronlikör, eller Sambuca med smak av anis och kaffe. Eller varför inte göra som i Kalabrien och smaksätta kaffet med lakrits?

Godare medicin

Lakrits används ofta i läkemedel eftersom smaken döljer bitterhet. Den söta smaken i lakrits kommer från glyzyrrhizin – som verkar slemlösande vid hosta. Överkonsumtion av lakrits kan vara laxerande och dessutom orsaka högt blodtryck på grund av störd saltbalans.

Salmiak

Saltlakrits, även kallat salmiakgodis innehåller saltet salmiak (ammoniumklorid) och får därför en salt smak. Framför allt populärt i Norden och Nederländerna.

Röd från början

Lakritsrötterna mals och kokas i 160 grader innan de knådas och pressas ut till stänger som torkas. Lakrits har egentligen en rödbrun färg, men det är när lakritsmassan kommer i kontakt med syre under framställningen som den blir svart. För att få mjuk lakrits blandar man lakritsmassan med gummi arabicum
som är kåda från ett afrikanskt akacieträd.

Från ärtväxt

Lakrits görs av rötterna från en ärtväxt som växer i Medelhavsområdet, Ryssland, Kina och Iran. Världens bästa lakrits sägs komma från Kalabrien i Italien.

Källa: ”Lakrits, mint och choklad” av Elisabeth Johansson (Bokförlaget Natur & Kultur).

NUVARANDE Krydda med lakrits
NÄSTA 10 goda viner med nya årgångar