Just nu under vintern ska vi passa på att ge oss själva en vitamininjektion och njuta av de syrliga och fräscha frukterna i både matlagning och bakning.
Tips!
- Släng inte pressade citroner eller andra citrusfrukter. Gröp ur innanmätet, lägg skalhalvorna i plastpåse och frys in. Ta fram skalen vid festliga tillfällen och fyll dem med glass.
Sex bra citrustips
- Varmt… Pressa citrusfrukter när de är rumsvarma. Rulla dem med handen på bordet med hela din kroppstyngd. Då blir frukten mjuk och lätt att pressa saften ur.
- …och kallt. Ska du däremot riva skalet är det bäst att använda kylskåpskall frukt.
- Hinnfritt. Så skär du ut hinnfria citrusklyftor: 1 Skär bort toppen och botten på citrusfrukterna. 2 Skär med en vass och smidig kniv bort allt skal, både det gula och vita. Börja uppifrån och skär neråt. Vänd citrusfrukten och skär bort resterande skal. 3 Skär ut hinnfria klyftor mellan väggarna.
- Förkylningstider! Blanda juice från en apelsin med en matsked honung, en bit kanel, ett litet glas mörk rom eller konjak och kokhett vatten i en stor kopp. Drick och gå till sängs!
- Panikdessert 1. Skeda upp färdigköpt citronsorbet i höga glas och häll en skvätt vodka eller citronvodka i varje glas.
- Panikdessert 2. Skala ett gäng apelsiner med kniv, så att de vita hinnorna försvinner. Skär apelsinerna i tunna skivor tvärsöver och droppa saften över skivorna. Strö över kanel och socker. Vaniljglass är gott till.