Krydda kan göra dig fet

Inte bara fett och socker gör dig överviktig.
En ny studie visar att den dolda smaktillsatsen glutamat kan göra dig fet.
– Den gör att man blir hungrig, säger professor Charlotte Erlanson-Albertsson.

Enligt undersökningen, som publiceras i tidskriften Obesity, är det nu bevisat att det finns ett samband mellan smakförstärkaren monosodiumglutamat, MSG, och fetma.
750 kinesiska män och kvinnor observerades. 82 procent av dem använde dagligen glutamat. En tredjedel löpte större risk att utveckla övervikt – trots att de varken åt fler kalorier eller motionerade mindre.
Björn Meister, professor i neurovetenskap vid Karolinska institutet, gjorde i slutet av 1980-talet en studie på nyfödda råttor. När råttorna, som fått höga doser MSG, blev vuxna var de extremt tjocka och blinda.
– Vi upptäckte också att de hade skador i den del av hjärnan som kallas hypotalamus. MSG dödade 80–90 procent av cellerna i en speciell del av hypotalamus som kontrollerar födointag och kroppsvikt.

Stimulerar saliven

Glutamatens påverkan på nervceller är sedan länge känt, enligt Charlotte Erlanson-Albertsson, professor i medicin och fysiologi vid Lunds universitet.
– Problemet är att glutamat stimulerar salivutsöndringen och det gör att man blir hungrig, säger hon.
Tommy Svensson som har skrivit flera böcker om de farliga tillsatsämnena i mat menar att fetma bara är ett av flera problem som glutamat orsakar hos oss.
– Jag känner säkert 70 personer som blivit av med sina migränanfall sedan de slutat äta glutamat, säger han.

Värken försvann

Lotta Kämmerling, 53, kartingenjör från Gävle, har i flera år lidit av svår huvudvärk. För ett och ett halvt år sedan började hon utesluta glutamat ur kosten och upptäckte att värken försvann.
– Eftersom jag lagar all mat hemma själv och sällan äter ute på restaurang så är det inga problem. Jag är bara glad att jag blev av med min migrän så lätt, säger Lotta Kämmerling.

Liv Sander

Det kan du äta och inte

Livsmedel att se upp med
Läs noga i innehållsförteckningen om du vill undvika livsmedel med tillsatt kemiskt glutamat.
Här är en lista på livsmedel du bör se upp med:

  • Smaksalter och färdiga kryddblandningar. Bland andra Aromat, Knorr grillkrydda, Santa Maria allroundkrydda och Spice Islands smaksalt.
  • Färdigmat.
  • Halvfabrikat.
  • Pulversoppor.
  • Burksoppor.
  • Såsmixer.
  • Färdigkryddat kött.
  • Buljonger.
  • Smaksatta chips.
  • Salta nötter.
  • Snabbmat.
  • Asiatisk mat.
  • Storköksmat.
  • Charkuterier.
  • Fryst kyckling.
  • Grillsås.
  • Snabbnudlar.
  • Salladsdressing.
  • Gelatin.
  • Varmkorv.
  • Sötsur sås.
  • Mjölkpulver.
  • Protein-dryckspulver.

Livsmedel med naturlig glutamat
Här är mat som innehåller naturlig glutamat. Den är inte lika farlig eftersom den bryts ner långsammare och man får sällan i sig stora mängder.
Men den som är överkänslig kan ändå reagera:

  • Soja.
  • Marmite (engelskt pålägg).
  • Parmesanost.
  • Vegemite (australiskt pålägg).
  • Roquefortost.
  • Sojasås.
  • Torkad shiitakesvamp.
  • Sjögräs som kelp och kombu.
  • Nam pla (thailändsk fisksås).
  • Ostronsås.
  • Valnötter.
  • Ansjovissås.
  • Lufttorkad spansk skinka.

Källor: Konsumenter i samverkan, doktor Annika Dahlqvist, Livsmedelsverket och
www.msgtruth.org och www.glutamate.org.