Krydda festen med pumpa

Halloween är en färgstark helg: svart, orange, rök och hiskeliga masker. På bordet måste det finnas pumpa i olika maträtter.
Soppa, paj och marmelad med pumpa är lätt att laga och bordets finaste ljuslykta gör du av en urgröpt liten pumpa med ett värmeljus i.

Krämig pumpasoppa

Pumpapaj med parmesan

Pumpafröbullar

Pumpamarmelad

Kryddig kaka med apelsin

6 fina pumpor

1 Halloweenpumpan.
Orange vinterpumpa som oftast används som prydnadsfrukt. Men fruktköttet går mycket bra att använda i olika rätter. Det finns olika sorter som Tom Fox, Gomez och Rocket.
2 Muscatpumpa.
En gråbrun ganska platt pumpa med tydliga klyftor, nästan som ett traktordäck. Vitaminrik med vackert rött kött, god och bra matlagningspumpa.
3 Spagettipumpa.
Påminner om en honungsmelon eftersom den är oval till rund. Fruktköttet är ljusgult och efter kokning delar det sig till trådar, vilket påminner om spagetti. En ren matlagningspumpa som är mild och neutral i smaken.
4 Hokaido.

Finns i två färger, blågrön och orange, men det är bara den orange som säljs i Sverige. Den är en utmärkt matpumpa med god, lite söt och nötig smak. Hokaido är mättande och passar till bland annat soppa, puré,mos eller gratäng. Pumpan kan användas i recept där man annars använder squash.
5 Butternutpumpa.
Ser ut som ett gigantiskt päron. Fruktköttet är fast i  konsistensen och har en fyllig och delikat smak. Mycket bra matlagningspumpa.
6 Dekorationspumpor.
Finns i många olika färger, former och storlekar. De går inte att äta, men är väldigt hållbara och uppskattas av många som fina dekorationer.
Källa: www.gröngastronomi.se