Krydda ditt eget brännvin

Det är enkelt att krydda sitt eget brännvin. Lägg färska eller torkade örter i brännvin. Låt det dra. Sila. Drick. En gyllene regel är att kryddsnapsen passar till den mat som trivs ihop med just den kryddan.

Blåbär/svartvinbär

Skölj bären, fyll en glasburk med bär och slå över brännvin. Låt stå minst en vecka men gärna längre. Sila ifrån bären och sedan kan essensen stå i flera månader. Skilj ifrån bottensatsen innan essensen blandas med lika mycket brännvin. Både blåbär och svarta vinbär innehåller mycket antioxidanter. Passar till viltkött och pannbiff.

Johannesört

Blommar i slutet av juli/augusti. Enklast är att sticka ner några kvistar med de gula blommorna i flaskan. Färgen blir vackert röd och växten silas ifrån efter en vecka. Sägnen påstår att örten började växa där blodet från den halshuggne Johannes döparen föll. Brännvinet kallades förr hirkumpirkum och anses även hjälpa mot depression. Passar till det mesta.

Basilika

Fyll en glasburk till hälften med färska basilikablad. Basilika på kruka finns att köpa i livsmedelsbutiker. Slå över brännvin och låt stå en vecka. Sila och späd med mera brännvin. Basilika anses vara bra för kärlekslivet. Passar till grönsaker och kött.

Citron

Skär citronskalet i en sammanhängande snurra med potatisskalaren och lägg i flaska. Häll på brännvin. Snabbgjord snaps som tar smak inom ett dygn. Låt skalsnurran ligga kvar i flaskan. Passar till lax och skaldjur.

Dill

Stoppa ett par kvistar krondill på flaska och häll över brännvin. Låt stå en några dagar. Är det inte säsong för krondill kan du i stället använda torkade dillfrön som stötts i mortel och eventuellt färsk dill. Tag då ut färskdillen efter ett par dagar. Passar till sillbordet.

Ingefära

Skala en bit färsk ingefära och skär den i skivor. Slå över ett par dl brännvin och låt stå en vecka. Smaka av genom att fylla på ytterligare brännvin. Ingefära sägs vara bra mot förkylning och illamående. Samma typ av snaps kan göras med en bit färsk pepparrot. Passar bra till fläskkött.

Malört/besk

Besk brukar sättas på hösten när malörten blommar. Malörten ska plockas på bartolomeiinatten, den 24 augusti, då de magiska krafterna är starkast. Låt kvistarna torka några dagar innan du häller över brännvin. Sila och filtrera efter en vecka.
Sedan kan besken få gulna och dra i flera månader innan den spädes och bottensatsen silas bort. Snabbesk kan göras hela året genom att lägga några malörtskvistar i brännvin och låta dra ett dygn till en ljusgrön vätska. Besk har använts som magmedicin sedan urminnes tider. Passar till allt, även som aperitif.