Kris i ekolandet – bönderna byter inte till grön odling

Trots påtryckningar från konsumenter går det trögt för svenska bönder att ändra sin odling mot ekologiskt. - De stora lantbrukarkooperativen bryr sig inte, säger Carolina Pihlo på intresseorganisationen för Ekologiska lantbrukare.

Fyra av tio svenskar tycker ekologiskt producerad mat är viktig, visar färska siffor från TT. Men svenska bönder är långsamma när det kommer till ekologisk odling. Kooperativet Lantmännen gick för tio år sedan ut med en kampanj där budskapet kom från konsumenterna själva, att de ville ha mer ekologiska varor i handeln, med det var få som hakade på trenden.
– Det fanns bönder som började titta på det här med ekologisk odling, säger Anneke Svantesson, ekologisk spannmålshandlare på Lantmännen.
– På 90-talet var den en våg av bönder som la om sin odling, säger Carolina Pihlo, marknadsansvarig på intresseorganisationen för ekologiska lantbrukare.
– Sedan stagnerade den utvecklingen av gårdar, samtidigt som det från konsumenternas håll blev en boom under 2000-talet som bara växer och det här leder till en brist på ekologiska produkter som vi har i dag, säger Carolina, som helst inte ser att vi hamnar i den sitsen att vi måste importera eko-produkter.
– Då urholkas hela konceptet, menar Carolina Pihlo.
I Sverige är det i dag ekologisk mjölk och ekologiska grönsaker som driver den ekologiska marknaden framåt och det finns cirka 3000 KRAV-anslutna producenter. Det ska jämföras med de 42 000 lantbrukare anslutna till Lantmännen. Det är alltså en mycket liten del lantbrukare i Sverige som är ekologiska. Svenska konsumenter vill samtidigt ha fler eko-produkter och 4 av 5 tror att de kommer att äta mer ekologisk mat om fem år, visar en färsk undersökning av Zapera.

Utbudet sätter stopp

Många vill kunna äta ekologisk varje dag, men ofta är det utbudet som sätter stopp. 56% efterfrågar till exempel fler ekologiska frukostprodukter.
– I början var det ju pionjärer som gradvis byggde upp marknaden. Ekologi lockar många i dag men det krävs att man är en skicklig odlare, att tänker på ett annat sätt och planerar mycket långsiktigt, säger Anneke Svantesson som tror att det är därför inte fler går över till ett grönare odlingssätt.
– De lätta omställningar är redan gjorda, de som redan hade rätt förutsättningar för att ändra till ekologiskt. Att ställa om sin gård är en jättstor grej för många och den tar tid. Det är svårt att förvärva nya producenter och det krävs riktade insatser för att få lantbrukarna att byta, säger istället Carolina Pihlo.

Inga planerade kampanjer

Men från Lantmännens sida finns inga planerade kampanjer för att få fler att följa konsumenternas vilja.
– Vi ser till att det blir en del av deras vardag, med att alltid erbjuda ekologiskt i våra utbud och kataloger, säger Anneke.
– Det har alltid varit ett problem att många lantbrukskooperativ inte är vakna för det här, de bryr sig inte och det är dem som har pengarna, säger Carolina Pihlo som också menar att det från regeringens håll måste till mer riktlinjer.
I vårt grannland Danmark gick regeringen ut starkare för 20 år sedan och sa till exempel att ekologiska produkter skulle bli en exportlinje. De valde att satsa från start och är i dag det land som konsumerar mest eko-produkter per capita i Europa.

Eko-maten

Här rätter som smakar bättre med ekologiska livsmedel:

Majonnäs

Majskyckling med rostade tomater och råstekt sparris