Kräftfest på bryggan

Vid sjön Stråken strax utanför Jönköping dukar Susanne Jahrl till kräftkalas på bryggan. Lite nytt och lite gammalt ger den rätta känslan. Och kräftorna från sjön får sällskap på bordet av Susannes specialkomponerade kräfträtter.

Till vardags hittar man Susanne Jahrl bakom disken på konditori Napoleon i Jönköping, där hon är ett välkänt ansikte. Inte minst sen hon vann Mack-SM 2007 och korades till svensk smörgåsmästare. – Det var bland det roligaste som hänt mig, inte minst för alla spännande uppdrag som jag fått efter vinsten, berättar Susanne entusiastiskt.

I grunden är Susanne inget bak- eller matproffs. Intresset för bröd och bakverk har vuxit fram sen hon gifte sig och blev en del av familjen Jahrl, som har drivit Annie Johanssons Hembageri, där konditori Napoleon numera ingår, sen 1920-talet.
– Jag älskar att testa nya smaker, men det får aldrig bli för komplicerat. Oavsett om det är en matpaj eller en tårta ska det gå snabbt och lätt att göra den, säger Susanne och lägger sista handen vid en bärtårta som inte är att leka med.
Ljuvlig kolakräm, skivade bananer, vispad grädde och drösvis med färska bär går bara inte att motstå.
– Det behövs något sött och gott som avslutning på kräftkalaset, förklarar Susanne som ”lånar” sina svärföräldrars underbara sommarhus Torås vid sjön Stråken när det är dags för årets kräftkalas.

Dottern Johanna och blivande svärsonen Henning finns på plats och hjälper till med att vittja kräftburar och hänga upp gamla fina kräftdekorationer från 70-talet. Susanne själv gör ett superläckert arrangemang med kräftor på ett våningsfat med hållare för ljus. Sen ställer hon fram ett lagom stort antal smårätter som sällskap till kräftorna och bjuder familjen till bords!

Susannes specialkomponerade kräfträtter

Fläderdrink

Smördegspinnar

Färskpotatissallad med citrondressing


Färskoströra med soltorkade tomater och oliver

Phillyröra med rosépeppar och rostad vitlök

Rödbetsformar med pepparrotsost

Bruschetta med kantareller

Kolatårta

 

”Jag älskar att testa nya smaker”

Namn: Susanne Jahrl.
Yrke: Driver konditori Napoleon i Jönköping tillsammans med maken Anders och hans bröder.
Familj: Maken Anders, barnen Johanna, 20, och Erik, 16.
Bor: Jönköping.
Meriter: Segrare i Mack-SM 2007.

NUVARANDE Kräftfest på bryggan
NÄSTA Peters lag är inspirerad av snapskryddor