Korven får ett uppsving bland svenska krögare. Testa att göra egen!

Intresset för kvalitetskorv ökar och alltfler vill ha koll på innehåll, kötthalt och kryddning.

– En korv kan vara helt vidrig – eller alldeles underbar, säger Malin Talcoth, 29, som öppnade en egen korvbar i Göteborg.

Specialbutiker med kvalitetskorv, gourmetkorvar i korvkiosken, råkorvar i delikatessdisken, korvveckor på finrestaurangerna – korven har gått från sunkig snabbmat till hetaste mattrenden.

Årets kock Gustav Trägårdh bekräftar att intresset för kvalitetskorv är på uppgång i Sverige.

Växande utbud

– Absolut, det finns ett mycket större utbud nu och producenterna är stolta över sina produkter som kryddas med färska kryddor och örter, säger han.

Han kommer att föra in trenden till sin gourmetrestaurang i Göteborg, Basement.

– När jag var i New York nyligen besökte vi en restaurang med bara korv. Det blev en aha-upplevelse.

När Malin Talcoth var ute och reste i Europa upptäckte hon hur många olika sorters korvar det fanns, riktiga kvalitetsprodukter med hög kötthalt och annorlunda smaker.

– Jag tänkte att det borde finnas en korvställe med riktiga korvar utan onödiga tillsatser, säger hon.

Malin Talcoth startade sin lilla snabbrestaurang Gourmetkorv i Göteborg för två och ett halvt år sedan och verksamheten växer.

Malin Talcoth

Tjejer är skeptiska

Hon samarbetar med små, lokala charkuterier och erbjuder ett 40-tal korvar, däribland belgisk chilikorv, lammchorizo, laxkorv, krackwurst med bara nötkött och Weiswurst, en mild korv med persilja. Malin säljer även råkorv i lösvikt och tillverkar
korv efter eget recept, bland annat en grovmald chorizo med 98 procent kött.

– Det är mest killar som gillar korv, de utgör cirka 70 procent av mina kunder, säger hon. Jag tror att tjejer fortfarande har bilden av korv som fet och onyttig mat, även om det nu finns många bra korvar med låg fetthalt.

Gör din egen korv

Gustav Trägårdh, Årets kock, hjälper dig med korven.

1. Skaffa grovmalen färs av det kött du vill göra korven av. Använd nästan lika mycket fett som kött för att det ska bli riktigt gott (går förstås att göra korven magrare).

2. Blanda i salt eller havssalt samt smaksättare som rosmarin, timjan, vitlök, parmesanost, eller getost. Låt korvsmeten marinera och rimma i ett dygn.

3. För tunna korvar används fårfjälster, för tjocka grisfjälster. Köp hos charkuterist eller beställ i din mataffär.

4. Stoppa korven ganska hårt, annars får du en trött korv och det är inte roligt. Använd matberedarens korvstoppningstillsats, korvhorn eller spritspåse med slät tyll (lite bökigare).
5. Stek, grilla, baka i ugn eller rök din korv.

NUVARANDE Köttiga korvar är nya trendmaten
NÄSTA Lär känna din ugn och bli en bättre kock