Konjakens okände kusin

Låt oss vara lite provokativa. Alla dricker konjak men ingen dricker armagnac. Trots att det är samma sak. Kanske dags att bryta en vana?

Att dricka konjak är ju inte något ovanligt. Att dricka armagnac däremot är lite ovanligare. Trots att det är samma sak! Eller inte? Eller både och? Låt oss reda ut begreppen.

Franskt distrikt

Armagnac är ett franskt distrikt som ligger i sydvästra Frankrike, precis i närheten av Cognac där konjaken görs. Armagnac är precis som sin mer kända kusin ett druvdestillat som är ursprungsskyddat men man tillverkar väsentligt färre litrar per år. Exporten är därför mindre och ofta görs drycken dessutom av mindre familjeföretag som levererar till den franska, lokala marknaden.

Även om grunden, druvor, är desamma i de båda dryckerna, så är tillverkningsprocessen och klimaten olika. Därför brukar man allmänt säga att armagnac är mer druvsmakande och kanske lite mer jordig i smaken än konjak. Om det stämmer? Testa själv!