Mama mia – vilken succé! Pastaälskarna jublade över den italienska kokboken som följde med Expressen i går. – Vad bra, jag som är så dålig på att laga mat, säger Karin Karlsson, 43, från Göteborg.

Från italiensk zucchinitagliatelle till svenskt grillparty. Det sägs att vägen till hjärtat går via magen. Med Expressens kokböcker kan du dessutom resa jorden runt – i ditt eget kök.
I går var det premiär för samlarserien ”Smaker från hela världen”. Den första boken – med italienska recept – verkade vara en riktig aptitretare. På vissa håll i landet tog den till och med slut i butikerna.
– Italienskt är nog ändå favoritmaten, säger Knut Stahle, 19, från Stockholm. Han lagar gärna mat hemma när han har tid, och ser fram emot kommande böcker i serien.

Pasta en storfavorit

– Vad spännande, sydamerikansk mat borde jag lära mig mer om, säger han.
Att parmesan och pasta är storfavoriter på svenska matbord råder det inga tvivel om. Men många är också intresserade av att ge sina smaklökar nya utmaningar.
– Jag lagar gärna rysk mat, kålsoppa och blini, säger Kristina Backe, 64, från Svalöv.
Spanska fiskrätter och grekisk sallad blir det gärna till middag om arbetskamraterna Karin Karlsson, Sofia Löfvendahl, Klas Bengtsson och Monica Rosquist från Göteborg får välja. De tycker att kokboksserien är en lysande idé.
– Vad bra, jag som är så dålig på att laga mat, säger Karin Karlsson.

 Från vilket land lagar du helst mat?

Rickard Sköld, 42, logistikutvecklare Linköping
Italien. Pasta är både gott och lättlagat. Asiatisk mat är också intressant, jag har bott i Kina ett par åt och maten är helt annorlunda där än kinamaten här.

 

Kristina Backe, 64, sångerska, Svalöv


Sverige och Ryssland. Jag ska just åka hem och laga svartsoppa, min specialitet. Det är en delikatess i Skåne som är gjord av gåsblod. Till det serverar man gåslever.

 

 

Veronica Fjellström, 29, biomedicinare, Stockholm.


Inget specifikt, jag gillar blandat. Just blir det
spansk tapas om jag ska göra lite roligare middagar på helgen.

 

 

Malin Lindvall, 25, projektledare, Stockholm.

Det blir italienskt eller svenskt. Jag är mycket för köttgrytor. Sen gillar jag delice, italienska pastarullar med skinka,
ost och zucchini, som gratinerar.

 

 

Knut Stahle, 19, förlagsassistent, Stockholm
Indien. Det blir grytor med kyckling, lamm och spenat. Det låter spännande med kokboksserien, jag borde till exempel lära mig mer om sydamerikansk mat.

Ny bok varje vecka

  • Det kommer en ny bok varje vecka. Den säljs onsdag, torsdag och fredag tillsammans med Expressen, GT och Kvällsposten.
  • Priset är 69 kronor per bok.
  • I varje bok finns minst 52 recept, provlagade enligt Allt om mats rutiner.
  • Sammanlagt ingår 20 kokböcker i serien. Kina, Karibien och Ryssland är några smakprov. Serien avslutas i vår med barbeque-recept – lagom tills det är dags att plocka fram utegrillen!
NUVARANDE Kokbokssuccé med Expressen och Allt om Mat
NÄSTA Ljuvliga praliner för egen njutning