Har du fått ett hårstrå i soppan? Var glad att det inte var ett finger. I nya tidningen Food avslöjar kändiskockarna de blodiga olyckorna i krogköken. – En kollega drog en ostronkniv rätt genom handen, berättar Mat-Niklas Ekstedt.

I restaurangköken florerar många skrönor om lemlästade kockar. Som den om killen som drog sönder hela armen när han fastnade i en degkrok. Men ibland överträffar verkligheten dikten.
– En vän fastnade med armen i köttkvarnen. Han satt fast i 40 minuter innan vi lyckades slita loss honom, berättar New York-krögaren Marcus Samuelsson för matmagasinet Food.
Christer Lingström från Edsbacka Krog minns hur en kollega brände vissa privata delar på ugnsluckan när han böjde sig för långt in i en stor ugn.
– Varje dag händer det ju något, säger Niklas Ekstedt från SVT:s ”Mat”.

Farliga knivar

Som gäst löper du ingen större risk att serveras hamburgare av kockkött eller bullar med benknotor. Men Niklas glömmer aldrig när en rikskänd matskribent hittade plast i sin mat.
– Eller när jag jobbade i USA. Och en tjej tappade sitt tugggummi i en sallad. Ägaren fick totalt spel. Hela köket fick sparken.
Trots alla skräckinjagande maskiner är det oftast kollegorna som står för de hårdaste smällarna. Praktikanter och gröngölingar sätts snabbt på plats.
– Det är ingen hårsalong direkt, kommenterar Niklas Ekstedt den hårda hierarkin.
– Jag fick skära 40 kilo potatis i encentimeterskuber med linjal. Som de sedan gjorde pyttipanna på!