Gästerna kräver mer, kockarna slänger mindre och gamla maträtter återanvänds. Det är tre av årets heta kocktrender som några av Sveriges främsta kockar tror på.

– Nu kommer det konkurrens, inte bara från välutbildad servis utan även gästerna är väldigt kunniga inom mat och vin. Resturangen blir mer lyhörd för sina gäster och menyerna kommer att bli enklare, säger Michaela Wickman på Arla foods, som tillsammans med föreningen Årets kock och United Minds har tagit fram undersökningen.
– Kockarna själva inspireras av resor, producenter och även till stor del av mattidningar. Tv däremot tycker ingen av kockarna är inspirerande.
Årets mattrend 2010 är närhet och enkelhet med okomplicerad mat där raka och ursprungliga smaker är mest framträdande. De svenska rätterna kommer åter upp på menyerna men nu i ny version.
– Det känns som vi kryper närmare och närmare naturen, säger Michaela Wickman som också menar att det kräver en del samarbete av både kocken och bonden. Årets råvara är till exempel svenska traditionella råvaror, såsom rotfrukter och potatis. För att få tag på bra råvaror måste kockarna ha bra kontakt med bönderna. En del kockar vill också nå dit där  bönderna kan bli en del av kretsloppet inom restaurangbranschen och kunna ta del av biologiskt matavfall.

NUVARANDE Kockarnas trendspaning 2010
NÄSTA Recept för vecka 2