Kockarnas kamp-vinnaren Sebastian Gibrand: ”Det har varit blod, svett och tårar”

Under hösten har vi kunnat se kocken Sebastian Gibrand tävla i Tv4:s långkörare ”Kockarnas kamp”. Resan gick dock inte helt smärtfritt då Sebastian insjuknade i borrelia mitt under inspelningarna. Men trots sjukdomsbesked fanns det inte en chans att han skulle kasta in handduken, och tur var väl det. För i slutet var det faktiskt Sebastian som stod som vinnare av 2019 års ”Kockarnas kamp”.

Allt om Mat har pratat med den skånske kocken bland annat om hur det är att plötsligt vara känd från tv, vad han alltid har i sitt kylskåp och varför han blev just kock.

Du vann årets Kockarnas kamp – hur känns det?

– Jag älskar att tävla och att vara med i Kockarnas kamp har varit otroligt roligt på både gott och ont – ordagrant genom blod, svett och tårar. Att få dela finalen med Emma, och laga mat tillsammans med säsongens gäng är ett minne för livet.

– Trots motgångar med borrelia mitt under inspelningen lyckades jag tack vare mitt pannbenen och mina kunskaper ta hem vinnarplatsen, det är jag stolt över! Jag är glad och ödmjukt tacksam! Ett extra tack går ut till hela gänget i kockarnas kamp 2019, ni har varit magiska!

Hur var det att vara med i Kockarnas kamp?

– Både bra och dålig, fantastisk kul att få umgås med alla duktiga kockar men hemskt att vara sjuk i borrelia under stora delar av tiden.

Har du kunnat ta med dig något från tv-programmet?

– Att allt kan vinklas!

Du har tävlat i andra stora stora tävlingar – vad var största skillnaden mot Kockarnas kamp?

– De andra är på absolut världsnivån inom matlagning och Kockarnas kamp är mer på skoj.

Du har målats upp på ett hårt sätt i programmet, hur känns det?

– Känns väldigt tråkigt att man inte lyfter fram min personlighet och vem jag är utan att man vinklas för att göra så bra tv som möjligt.

Hur har ditt liv förändrats efter tv-programmet? Blir du mer igenkänd, kontaktar folk dig?

– Absolut, det märks på både gott och ont. Både positivt och negativt.

Sebastian-Gibrand-Kockarnas-kamp-2019

Foto: Viktor Fremling

Varifrån kommer ditt stora matintresse och när började det?

– Från ingenstans egentligen, det är ingen i familjen som har något koppling till restaurang. Närmast är min mormor som var otroligt duktig på att baka.

Namn: Sebastian Gibrand
Ålder: 31
Civilstånd: Singel
Yrke: Kock
Aktuell: Som vinnare i Kockarnas kamp 2019

Hur tänker du kring mat och hälsa?

– Mat och hälsa är superviktigt, ska man kunna orka leva ett aktivt liv är det en av grundstenarna.

Vilken är din favoriträtt?

– Kålpudding.

Ditt bästa matlagningstips?

– Använd stektermometer när du tillagar råvaror, då lyckas man enklare med att nå råvarans fulla potential.

Bästa matminne?

– Middag på Per Se i New York.

Om du får oväntat besök och snabbt måste slänga ihop något, vad bjuder du på?

– Någon enklare variant av pasta, en arrabiata skulle jag tro.

Har du någon paradrätt?

– Får bli min äggrätt från Bocuse d’Or Europa som gått från min haträtt till signaturrätt.

Bästa bjudmaten?

– Beror helt på vem man bjuder hem. Men något jag själv tycker om, då blir det äkta och speglar sig i maten.

Favoritkrydda?

– Kardemumma.

Har du någon förebild i köket?

– Så otroligt många, men Tommy Myllymäki eller Fredrik Eriksson är en stora inspirationskällor.

Sebastian-Gibrand-vinnare-Kockarnas-Kamp-2019

Foto: Viktor Fremling

Vad finns alltid i ditt kylskåp?

– Inlagda grönsaker.

Finns det något du aldrig skulle äta?

– Kassler!

Vad äter du helst i tv-soffan?

– Mexikansk tacos!

Tröttnar du någonsin på ditt yrke och känner att du hade velat byta bana?

– Absolut, det går i vågor. Det tror jag det gör för många, det viktigaste är att man ser till att man har kul.

Om du inte hade blivit kock vad skulle du gjort istället?

– Då hade jag jobbat med trading.

Vad drömde du om att jobba som när du var liten?

– Det gamla vanliga. Astronaut, polis eller fotbollsproffs.

Vad händer framöver, något spännande på gång?

– Massor med spännande saker, men vissa är hemliga. Men en sak jag kan avslöja är att jag och min kompis Robert Sjöberg håller på att starta verksamhet tillsammans.

Varför arbetar du som kock?

– För att det är ett otroligt kreativt yrke samt att man får möjlighet att skapa minnen för livet hos gästerna.

Vilka råvaror är favoriter nu och varför?

– Snart är det citrussäsong, då kommer det lagas citrusfrukt på både längden och tvären.

Vilka smaker utmärker din mat?

– Otroligt svårt att säga, men varm och lättillgänglig.

Vad gör du om 10 år?

– Jag driver eget.

Sebastian-Gibrand-vinnare-2019-Kockarnas-kamp

Foto: Viktor Fremling

Om du bara fick äta en maträtt under resten av ditt liv, vad skulle det vara då?

– Skånsk äggakaka.

Vilken är din senaste upptäckt inom matlagning?

– Att använda mer kryddor i min matlagning.

Är du lika seriös i din matlagning när du är hemma eller blir det hel- eller halvfabrikat?

– Lagar väldigt sällan mat hemma, så tråkigt att laga till sig själv. Men jag utgår alltid från en bra råvara.

Din största last?

– Glass!