Klimatpyramiden

Skolad i matpyramiden? Glöm allt du lärt dig. Här är den nya gröna klimatpyramiden.

Principen för den nya klimattriangeln är samma som för den gamla, klassiska.
I botten finns det som vi kan äta varje dag och som inte sliter så mycket på klimatet. Alltså svenska bönor, rotfrukter och sädesslag. Och i toppen finns sånt som vi bör äta väldigt sällan, eftersom klimatpåverkan är stor. Hit räknas räkor och ris.
– Matpyramiden är pedagogisk och tydlig och alla känner till den. Alltså är den bra att utgå ifrån, säger meteorologen och klimatexperten Pär Holmgren.

Klimatsmart bok

I nya boken ”Mat & Klimat”, som han har skrivit tillsammans med Johanna Björklund och Susanne Johansson som är mat- och klimatexperter på Sveriges lantbruksuniversitet i Ultuna, presenterar han det klimatsmarta sättet att äta, handla och odla.
– Några enkla råd är att följa odlingssäsongen, välja närproducerat, äta mindre kött och köpa ekologiskt. Men många har mer detaljerade frågor om mat och klimat. Det fanns ingen bok som besvarade mer komplicerade frågor, så därför skrev vi vår bok.

Börja med maten

Den som vill göra något åt klimatet borde börja med maten, enligt Pär Holmgren. Maten står nämligen för en tredjedel av vår klimatpåverkan.
– Jag har respekt för att folk kan tycka att det är krångligt att ställa om sina matvanor. Men varje människa äter tusen måltider per år. Man behöver inte ändra hela sitt liv i morgon, utan börja med en liten ny rutin, säger Pär Holmgren.