Förgyll helgen med en väl tillagad oxfilé. Här är goda recept + passande vin!

3 goda recept på oxfilé

Helstekt oxfilé med rödbetssmörsås och gorgonzolarisotto

Oxfilé med svampcrème och varm bönsallad

Rödvinssås och hasselbackspotatis

Röda viner till oxfilé

Är oxfilén pepparstekt blir ett smakrikt rött vin med uttalad fruktighet och väl integrerade syror allra bäst. Peppar kan nämligen locka fram bittra toner och förstärka känslan av strävhet i kraftfulla viner med markerade syror. Smör och vinäger i såsen bidrar dock till att syrorna i vinet uppfattas som mjukare och rundare.

Fox Creek Red Baron Shiraz 2015, Australien, 110 kr.
Generöst rödvin i rik stil med toner av saftiga björnbär, kryddor och lakrits.

De Loach Russian River Valley Pinot Noir 2009, USA, 199 kr.
Rött vin i fint koncentrerad stil. Här finns toner av körsbär, plommon och hallon och kryddiga inslag. Generöst med balanserade syror och direkt tilltalande.

Ravenswood Vintner´s Blend Zinfandel, USA, 99 kr.
Ett generöst vin med mogen fruktighet, balanserade syror och väl integrerad fatkaraktär. Fruktsötman i vinet gör att de peppriga tonerna i köttet inte blir störande.

NUVARANDE Klassiskt gott med oxfilé – och vilket vin du ska dricka till
NÄSTA Torka av med en snygg handduk