Förgyll helgen med en väl tillagad oxfilé. Här är goda recept + passande vin!

4 goda recept på oxfilé

Oxfilé med rödvinssky, puré på gulbeta, jordärtskocka och fräst svamp

Helstekt oxfilé med rödbetssmörsås och gorgonzolarisotto

Oxfilé med svampcrème och varm bönsallad

Rödvinssås och hasselbackspotatis

Röda viner till oxfilé

Är oxfilén pepparstekt blir ett smakrikt rött vin med uttalad fruktighet och väl integrerade syror allra bäst. Peppar kan nämligen locka fram bittra toner och förstärka känslan av strävhet i kraftfulla viner med markerade syror. Smör och vinäger i såsen bidrar dock till att syrorna i vinet uppfattas som mjukare och rundare.

Crozes-Hermitage Les Launes 2016 (2800), Frankrike, 165 kr. Vitalt och generöst med saftig mörk frukt, vitpeppar, lavendel och chark och en fint balanserad eftersmak.

Allesverloren Shiraz 2016, Australien (29002), 109 kr. Generöst med toner av björnbär, gummi och en lätt pepprighet.

Châteauneuf-du-Pape Tradition Cuvée de Vatican 2016 (95225), Frankrike, 249 kr. Örtig och solvarmt jordgubbsbärigt med stramhet och eldigt avslut.

Ravenswood Vintner’s Blend Zinfandel 2015 (26001), USA, 109 kr. Toner av mogna björnbär, plommon och kryddor. Generöst men med balans. Gott till grillade hamburgare med karamelliserad rödlök och pommes.

Borgogno Langhe Rosso 2016 (70384), Italien, 109 kr. Balanserat, friskt och kryddigt med lätta bärtoner.

 

Spara dina favoritviner i vår vin-app

Om du vill spara ner dina favorit­viner och lägga till i inköpslistan rekommenderar vi att du laddar ner vår Vinapp. Där finns alla betyg på ett och samma ställe. Över 1600 viner!

appen kan du söka på land, pris och betyg. Våra vinprovare har testat och betygsatt hela Systembolagets ordinarie sortiment! Här laddar du ner appen!