Vänhäng över västerbottenpaj och etiopisk kycklinggryta på fredag. Tjälknöl på älg på söndag. Vi pratar helgmat med författaren, journalisten och gourmanden Kicki Norman.

Vilken mattyp är du?

– Jag ÄR en mattyp. Jag tänker mycket på mat och funderar gärna över vad jag ska äta härnäst, till helgen, eller på resan. Samtidigt är jag bra på att improvisera och känna efter i stunden. Salami med räkor, gurka och ostkuber kan vara en middag för mig, om det är vad jag är sugen på.

Vad äter du helst på helgen?

– Kött är alltid gott. Tjälknöl på älg är en favorit hemma hos oss, även om vår gasugn inte går att ställa in på tillräckligt låg värme så vi måste stötta upp luckan med ett decilitermått för att inte torka älgsteken. Min västerbottniske pappa jagar, så när jag var liten trodde jag att allt kött kom från älg. Jag visste inte hur bra jag hade det.

Fredagar?

– Då bjuder vi hem vänner! Vi kör gärna multikulti och börjar med en västerbottensostpaj med Kalix-löjrom, finhackad rödlök och gräddfil. Sedan äter vi den etiopiska kycklinggrytan Doro Wat. Injerabröden bakade på teff har vi tiggt till oss från restaurang Ethiostar (Saltmätarg. 19A), som enligt ryktet flyger in dem från Addis Abeba.  Vi går all-in på vinet också och avslutar med grappa- och likörbuffé till kaffet.

Lördagar?

– Efter fredagens excesser blir lördagen soffdag. Till lunch äter vi veckans rester, som kålpudding eller spagetti och köttfärssås. Middagen äter vi på restaurang Etthundraett (B Jarlsg 101), som gör ett farligt gott tryffelpotatismos och har en säker vinlista.

Bästa snabba snacksen?

– Popcorn funkar alltid, helst kastrullpoppade.

Favvomat framför tv:n?

– Mat som går att äta utan att titta på, alltså inga konstnärligt monterade snittar med balanserade grässtrån utan hellre älgfärsbiffar.

Bästa vinet/drinken just nu?

– Kom just hem från USA och har druckit mitt livs första Margarita, som är en utmärkt måltidsdryck. Jag sörjer att jag inte har upptäckt det tidigare. Sedan är jag väldigt förtjust i både Bonterra- och Coppola-viner.

Vad har du för relation till fredagsmys?

– Då jag nästan alltid jobbar söndagar, blir fredagen den sociala dagen och så tar jag det lugnt på lördagen istället.

Tre bästa tipsen för helgmyset?

– Lär dig känna efter vad du vill äta och ät just det. Umgås med människor som ger dig energi och idéer. Snåla inte med maten – avstå från en ny pryl istället, för även om mat är förgängligt ger matupplevelser de bästa minnena!

Kicki Norman

Namn: Kicki Norman.
Ålder: Född 1974.
Gör: Journalist. Bloggar och driver skönhetssajten Daisy Beauty. Har arbetat med tjejtidningar sedan 1997, bl a som chefredaktör på SOLO, redaktionschef och modechef på Vecko-Revyn,  krönikör på Aftonbladet Puls. Har också skrivit “Den ultimata singelhandboken – nya sätt att hitta din drömprins” tillsammans med psykologen Eva Rusz Malmberg, “IHOP”, en relationsbok för tonårstjejer och romanen “Väninnorna och Kung Carl”.
Intressen: Mat, hundar, fina saker, resor.

NUVARANDE Kickis helgfavvo: tjälknöl på älg
NÄSTA Lammstek och lamm på grillen