Karaffen är vacker och smart

De gör serveringen trevligare och får dessutom vinet att smaka bättre. Här är åtta karaffer i olika prisklass som är perfekta att ge bort.

1. IITTALA Decanter. En stilren karaff som fungerar bra till den populära glasserien Essence. Stort bottenutrymme som låter vinet luftas ordentligt. Rymmer 1,9 liter. Kostar 429 kronor på miinhomedesign.se.

 

2. SKRUF Munskänken. Populär karaff som fungerar lika bra till vatten som till vin. Drycken går i cirklar runt karaffens handtag. Rymmer 1 liter. Kostar 569 kronor på deskstore.se.

 

3. ORREFORS Merlot. Lågmäld design som förenar funktion och estetik. Ingår i serie med glas för snaps, öl och vin samt vattenkaraff. Rymmer 1,4 liter. Kostar 679 kronor på royaldesign.se.

 

4. SKRUF Rainman. Ursprungligen ett examensarbete vid Högskolan i Kalmar som tagits upp i produktion. Läcker, annorlunda hällupplevelse med åtta små hål i halsen. Rymmer 1 liter. Kostar 450 kronor på deskstore.se.

 

5. GEORG JENSEN. Elegant vinkaraff i glas med kant i sterlingsilver. Rymmer 0,75 liter. Kostar 1459 kronor på danskdesign.nu.

 

6. INGET MÄRKE. Rustik och handgjord vinkaraff i traditionell stil. Dekanterar favoritvinet eller passar bra att hälla upp boxvinet i. Stämplad av glasmästaren själv. Rymmer 0,8 liter. Kostar 135 kronor på ganemyrhem.se.

 

7. RIEDEL Syrah. En utmärkt karaff för syrah- och andra rödviner. Tillverkad i Tyskland av blyfri miljökristall. Rymmer 1 liter. Kostar 449 kronor från frapp.se.

 

8. SAGAFORM Oval oak. Läcker karaff med stor botten och en ekkula som kork. Rymmer 2 liter. Kostar 299 kronor på verner-verner.se.

Varför karaff?

Alla viner tjänar på att dekanteras, det vill säga hällas upp på karaff.

 

De unga viner som vi vanligen dricker till vardags – och särskilt de på box – behöver komma i kontakt med syre för att alla smaker ska komma fram.Man kan hälla upp vinet ungefär en timme innan servering, eller snurra vinet i karaffen om man har mer bråttom.

 

De äldre vinerna innehåller ibland fällning i flaskans botten. Det innebär inte att de smakar dåligt men för ögats skull kan det vara trevligare att skilja vinet från bottensatsen och servera ur en karaff. Vinet behöver dock inte luftas.