Kladdkakan har en egen dag. Den har haft sitt eget svenska mästerskap. Och den finns på nästan alla kaféer och i nästan alla kök. Alla älskar kladdkaka. Här avslöjar känisarna sina absolut bästa recept.

Kladdkakan har blivit lika självklar på kaffebordet som kanelbullen – ja, Sverige älskar kladdkakan! Och att den älskas av de flesta kanske inte är så konstigt, den är enkel att göra, enkel att variera och kan se ut lite hur som helst – nästan alltid med gott resultat.

Men hur gör man den bästa? Och hur ska den smaka? Polkagris, kanel, punsch, kola, citrus, lakrits, havregryn, jordnötter, mint, rom – vad ska man välja? Eller ska man bara köra på choklad som grund?

Kocken Louise Johansson vet. Hon gav sig på att försöka laga den ultimata kladdkakan och lyckades, i varje fall enligt henne själv.

– Jag var inne i en period då jag ville få fram den bästa kladdkakan, ibland blev det för torrt och ibland för kladdigt. Riktig choklad och absolut rätt tid i ugnen blev lösningen på det problemet., säger hon.

Eller så gör man som Pernilla Wahlgren, väljer kladdkakan som serveras på Rosendals trädgård i Stockholm.

– Det är den bästa, deras recept är perfekt! säger hon.

Men det finns andra varianter
som faller många i smaken. Kokboksförfattarna Emma Hamberg och Anette Rosvall har bra koll på kladdkakornas bästa varianter.

– Min bästa är den som jag är uppvuxen med som mamma gjorde. Även om jag gjort säkert hundra varianter sedan jag smakade den första gången så vinner den alltid! säger Emma Hamberg.

Anette Rosvall håller inte riktigt med:

– Jag gör alltid olika, den senaste var med choklad med ingefära och citron. Smaskigt!

Vilken är din favorit? Tipsa gärna i kommentarerna så får vi testa ditt bästa recept.