Nu råder fullt krig i de franska vinområdena. Det är den beryktade vinkritikern Parker från USA som i sin senaste vinrecension av primörvinerna för 2007 inte är riktigt nöjd. - De har inte styrkan, tyngden och strukturen som i de stora årgångarna, säger han till Le Figaro.

Robert Parker har tyckt till om viner i över 25 år och hans åsikter har mycket högt anseende på de franska vinslotten. När hans årliga recension kommer för årets primörviner väntar alla med spänning. Vad ska deras vin få på Parkers 100-gradiga skala? 
Han brukar vara nöjd, men i år är det överlag låga betyg.
 – Det finns odiskutabelt litet behov av att köpa de här vinerna i framtiden, om inte priset sänks dramatiskt, säger han till AFP. Ett vin från Bordeaux väntar sig ett betyg på runt 90, men i år har viner fått så lågt som 70. Endast tre viner fick betyg 100, och de var alla vita viner, från ett område känt för sina röda viner.
 – De har inte styrkan, tyngden och strukturen, som i de stora årgångarna, säger Parker till Le Figaro.

"Mördar vinerna"

  – Ett betyg på 70 för ett bra Bordeauxvin är galet, han har mördat några av de här vinerna, säger vinkännaren Ricaud Dussarget.
Robert Parker (bilden) förklarar för Le Figaro att skörden blev bättre än han trodde och att det var solen i september och det torra vädret som räddade hela årgången, som han anser kommer bli ”trevlig att dricka de närmaste åren”. Vingårdarna brukar vänta med att prissätta årets nya viner tills de fått Parkers betyg och de som redan släppt sina priser har överlag också sänkt sina priser på mellan 3-11 procent.

Bra priser i Sverige

I Sverige är det mycket populärt att köpa primörviner från Bordeaux. I höst släpps en av de bästa årgångarna på länge, år 2005, och där ligger priserna på mellan 200-12 000 kronor.
 – Sverige har förmodlingen bästa prisnivån i världen för den här typen av vin, säger Staffan Ångman, informatör på kundtjänsten på Systembolaget. Norrmän, finländare och danska är ivriga köpare av primörvinerna när de släpps på Systembolaget.
 – Det kan vara en god investering, många har strikt ekonomiska intressen när de köper primörviner, säger Staffan som berättar att de mest eftertraktade primörvinerna på auktion i obrutna lådor som är mellan 10-20 år gamla kan ge 2-3 gånger pengarna.

 

Primörviner

Innan vinet buteljeras görs en provning av förra årets skörd. Det vinet kallas primörvin och betygsätts av kritiker. Robert Parker är den viktigaste kritikern och kallas för "The million dollar nose". 

Primörvinerna som fick högst betyg:
Chateau Margaux 92-94
Chateau Haut-Brion 91-94
Mouton-Rothschild 90-94
Chateau Lafite 90-93
Chateau Latour 90-93

NUVARANDE Känd vinkritiker ”mördar” viner
NÄSTA Bästa bjudmaten från kokbokspionjären Eja